Komesarijat za izbeglice traži jaču zaštitu granica

Vesti 11. jul 201615:00 > 15:02
N1

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije preporučuje nadležnima da pojačaju zaštitu granice s Makedonijom i Bugarskom da bi se sprečio dolazak migranata koji potom ne mogu da napuste Srbiju preko severnih granica, rečeno je Agenciji Beta u Komesarijatu.

Radnoj grupi za praćenje migracionih tokova se preporučuje i da obezbedi da u Srbiju mogu da uđu samo oni koji „iskreno žele“ da zatraže azil, a da se ostalima savetuje da nađu neki drugi put, objašnjavaju u Komesarijatu.

„Na granici s Mađarskom trenutno imamo na jednom graničnom prelazu 400 ljudi, na drugom 200, a u centru za migrante skoro 400 osoba i imamo situaciju da su nam sve severne granice ograđene žicom“, rekao je pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov.

On je naveo da je „zapadnobalkanska migrantska ruta zatvorena (od marta ove godine), ali se svakoga dana u Srbiju uvodi od 100 do 200, pa i 250 lica“.

„Komesarijat se prilagođava situaciji i preporučuje Radnoj grupi za praćenje migracionog toka meru pojačane zaštite državne granice na ulazu, ali ne na način da niko ne može da uđe u Srbiju, nego da u Srbiju mogu da uđu samo oni koji imaju iskrenu želju da potraže azilarnu zaštitu“, rekao je Gerginov.

Po njegovim rečima, to je neophodno kako u Srbiju ne bi došao veliki broj migranata koji potom neće imati gde da odu.

„Svima ostalima biće posavetovano da nađe nekli drugi put jer, kao država, ne smemo sebi da dozvolimo da se prenatrpamo migrantima koji nemaju gde da odu“, rekao je Gerginov.

Migranti iz bliskoistočnih zemalja, kojima su krajnji cilj države Evropske unije u Srbiju ulaze preko makedonske i bugarske granice ali, od početka jula, od kada je Mađarska pojačala kontrolu, tamo teško mogu da uđu.