Predistražni postupak o rušenju u Savamali još traje

Vesti 11. jul 201613:16 > 13:18
Podeli:
Izvor: N1

Više javno tužilaštvo saopštilo je danas da i dalje traje predistražni postupak u slučaju beogradske četvrti "Savamala" gde su ljudi s fantomkama srušili objekte.

U Tužilaštvu je agenciji Beta rečeno da će javnost o slučaju „Savamala“ biti obaveštena kada „predistražni postupak bude okončan“.

U noći između 24. i 25. aprila osobe maskirane fantomkama su bagerima porušile objekte u Hercegovačkoj ulici, odmah pored budućeg gradilišta „Beograda na vodi“. Građani su te noći pozivali policiju i prijavljivali da ih te osobe maltretiraju, vezuju, ispituju i oduzimaju lične stvari, ali policija nije reagovala, već ih je upućivala na Komunalnu policiju.

Zaštitnik građana Saša Janković je objavio izveštaj o kontroli rada policije te noći, iz kojeg se vidi da je iz vrha policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s Jankovićem tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Janković je utvrdio i da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici.

Mandatar za formiranje nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 29. maja da će nadležne službe za desetak dana saopštiti ko je rušio u Savamali i po čijem nalogu, a 8. juna je rekao da su najviši organ vlasti u Beogradu odgovorni za akciju rušenja.