Teslin spomenik kod Hrama otkriven uz proteste zbog urne

Vesti 10. jul 201616:58 > 17:02
N1

Srbija obeležava 160 godina od rođenja Nikole Tesle i Dan nauke. Ispred Hrama Svetog Save otkriven je spomenik, a istovremeno je održan i protest inicijative "Odbranimo Teslu".

Srbija obeležava 160 godina od rođenja Nikole Tesle, dan koji je ujedno i Dan nauke. Predsednik Srbije otkrio je novi spomenik čuvenom naučniku u Karađorđevom parku kod Hrama Svetog Save, a pošto je spomenik postavljen u blizini mesta gde je Srpska pravoslavna crkva pre dve godine želela da premesti i njegovu urnu, inicijativa „Odbranimo Teslu“, koja se protivi toj ideji, održala je protestni skup.

Nikola Tesla je u Beogradu proveo samo jedan dan, ali je baš u ovom gradu za rođendan dobio spomenik, treći po redu.

Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić je, otvarajući spomenik istakao da je Tesla ostao van svog i našeg vremena.

“Teslin doprinos čovečanstvu poprima mitske dimenzije. Ukrotio je vodopade, izvršio biblijski zadatak da bude svetlost u mraku, podario inovacije na kojima se danas zasniva sve što je nekada bila fantastika i domen pisaca i maštara”, ocenio je Nikolić.

Uprkos mitskim dimenzijama, ni ovog puta Teslino ime nije pomenuo bez čuvenog osvrta na to čiji je.

“Nikada se neće odreći svog srpskog korena, pravoslavnog drvenog krsta sa očevih grudi, deseteračkog stiha kojim ga je mati vaspitavala, ali nikada neće zaboraviti ni podršku, širom otvorena vrata Amerike, bez čijeg shvatanja napretka i vizionarstva njegove ideje nikada ne bi postale naša stvarnost”, rekao je predsednik Republike.

N1

Na istom mestu našli su se i oni koji smatraju da Tesla ne treba da pripadne pravoslavnom krstu. Pošto je novi spomenik Tesli postavljen baš ispred Hrama Svetog Save, gde je SPC pre dve godine želela da prenese njegovu urnu, neformalna grupa „Odbranimo Teslu“ organizovala je protestnu šetnju, ali ih je policija sprečila u tome da prisustvuju svečanom otvaranju.

Marko Marjanović iz inicijative “Odbranimo Teslu” kaže da im ne smeta spomenik, već ono za šta sumnjaju da bi moglo da sledi.

“Mi nismo protiv bilo kakvog spomenika, ili bilo kakvog odavanja počasti jednom od najvećih svetskih naučnika Nikoli Tesli, nego smo mi ovde da kažemo da ovo neće biti korak ka premeštanju urne Nikole Tesle”, poručuje Marjanović.

Urnom se, međutim, niko drugi nije bavio – ona se i dalje nalazi u muzeju gde je otvorena i nova postavka o Tesli, obogaćena savremenim eksponatima, kao što su hologramke animacije, 3D projekcije i virtuelna realnost. Upravo ono što čini se najviše odgovara Teslinom nasleđu.

U međuvremenu, na društvenim mrežama su se pojavili i snimci kako policija ne dozvoljava okupljenima oko inicijative „Odbranimo Teslu, da priđu mestu gde je predsednik Nikolić otkrivao spomenik Tesli. Evo kako je to izgledalo: