Za predsednika Vračara izabran Milan Nedeljković iz SNS-a

Vesti 08. jul 201619:23 > 21:54
Podeli:
Izvor: N1

Za predsednika opštine Vračar danas je izabran Milan Nedeljković iz SNS.

Nedeljković je izabran glasovima 23 odbornika Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Liberalno demokratske partije (LDP) i Demokratske stranke Srbije (DSS).

Tajnom glasanju prisustvovala su 43 od ukupno 45 odbornika a predstavnici liste „Vračar slobodno“ i pokreta Dosta je bilo nisu glasali.

Radmila Sarić iz SPS-a obavljaće funkciju zamenika predsednika opštine, dok je Željko Rebić iz SNS-a novi zamenik predsednika Skupštine opštine.

Za članove Opštinskog veća Vračara izabrani su Dejan Ribać, Rajko Tanasijević, Biljana Luković, Jovan Hadži Đokić, Dušan Kovačević, Mirjana Mitrović, Dragi Lukić, Nataša Mijatović i Rajko Mitić.

Formirana je nova odbornička grupa „Iskreno za Vračar“, koju čine tri odbornika – Mihailo Grupković iz Liberalno demokratske partije, bivši član Levice Srbije Marko Mandić i Mirjana Mitrović iz Socijaldemokratske partije Srbije.

Nedeljković je rekao da mu je cilj da ujedini sve građane Vračara, da budu na jednoj liniji, kao i da pokaže da opština može da bude u komunikaciji sa sa svim instiutucijama Srbije.

„Ovo je visoko razvijena opština i želim da pokažem Vračarcima da su svi delovi Vračara razvijeni. Svim srcem ću nastojati da pokažem da sam vsvojim radom i zalaganjem zaslužio da glasaju za mene“, rekao je Nedeljković.

Predsednik Skupštine opštine Vračar Mihailo Grupković izjavio je nakon sednice da je LDP težio da napravi što širi dogovor oko formiranja vlasti na Vračaru, koji je SNS prihvatio, a DS nije.

„Izabrali smo vlast i izbegli uvođenje prinudne uprave i ponavljanje izbora, sada možemo da radimo efikasnije na razvoju Vračara“, rekao je Grupković.

Sednicu je pratila Jovana Štetin:

Burna rasprava o diplomama i preletačima

Višečasovnu sednicu obeležila je polemika članova SNS-a sa jedne i članova liste „Vračar slobodno“ i pokreta „Dosta je bilo“ sa druge strane.

Najviše se raspravljalo o kvalifikacijama Milana Nedeljkovića za predsednika opštine Vračar, za koga su članovi DS-a rekli da i pored izvrsnih kvalifikacija kao profesor medicine, nema iskustva u državnoj upravi i pozvali ga da povuče kandidaturu, da ne bi bio „etiketiran kao oteti predsednik Opštine Vračar“.

Odbornici SNS-a i SPS-a su branili svoj predlog, a velika rasprava povela se i o diplomama i obrazovanju članova stranaka, ali i o takozvanim „preletačima“ iz jedne u drugu stranku.

U dnevni red sednice uvrštene su tri tačke dnevnog reda – imenovanje v.d.direktora JP i članova Upravnog odbora „Poslovni prostor Vračar“, kao i imenovanje članova Upravnih odbora Centra za obrazovanje i kulturu „Božidarac“ i Sportskog centra „Vračar“.

Za v.d. direktora JP i članova Upravnog odbora „Poslovni prostor Vračar“ izabran je Marko Gašić (30) doskorašnji direktor „B.B.F. Consult“ iz Beograda.

DS: SNS trgovao uticajem

Formiranje većine sramnim otimanjem odbornika koji su izabrani na listi „Vračar Slobodno“ grubo se krši izborna volja građana Vračara, saopštila je vračarska Demokratska stranka.

“Nakon završetka poslednjih izbora koji su održani 24. aprila 2016. godine skoro svakom odborniku sa naše liste data je ‘primamljiva ponuda’ ako pristane na krivično delo ‘trgovina uticajem’”, naveli su u saopštenju.

Koalicija Vračar Slobodno će zahtevati da Mihailo Grupković (LDP) i Marko Mandić podnesu ostavke jer su obmanuli građane Vračara onog trenutka kad su pristali da ih kupovi SNS, ističe se u saopštenju.

Predsednik Opštinskog odbora DS-a Vračar Bogdan Tatić rekao je da je na Vračaru napravljena heterogena koalicija stranaka, koje su ideološki potpuno dijametralno postavljenih.

„SNS je povezala i krajnju desnicu i krajnju levicu, što je fenomen koji se nije desio do sada, a što može da bude i model republičkoj vlasti, budući da dugo traje dogovor oko formiranja Vlade“, ocenio je Tatić.

SDS: Vračar je otet

“Vračar je prodat i otet, a prodali su ga oni kojima su privilegije vlasti iznad interesa građana i izborne volje”, saopštila je Socijaldemokratska stranka (SDS) i istakla da su građani na izborima dali poverenje listi ”Vračar slobodno”, ali je danas izabran predsednik opštine Vračar iz Srpske napredne stranke glasovima preletača.

”Nakon brojnih ucena i pritisaka kojima su bili izloženi i odbornici SDS, kao i svi odbornici sa liste Vračar slobodno, SNS je uspela da pronađe najslabije karike i suprotno izbornoj volji Vračaraca formirala vlast u našoj opštini”, navodi lokalni SDS .