Vučić razgovara s građanima, žalbe na lokalne probleme

Tanjug/Tanja Valič

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić počeo je razgovore s građanima jutros oko 5.30 u zgradi Vlade u Beogradu. Neki građani su došli jutros oko tri kako bi zauzeli red ispred zgrade Vlade.

Kako je javio reporter N1, građani se najviše žale na lokalne probleme, kao što je asfaltiranje ulice, žale se na sudske procese, da su im oštećena radna prava, sudski izvršitrelji za vratom, a na dnevnom redu su i teme vezane za nezaposlenost Ili nasilje u porodici.

Kako kažu, nemaju poverenja ili su ih lokalne institucije razočarale.

„Svi su prezadovoljni i izlaze sa osmesima, neki su rekli da su im klecala kolena dok su prilazili kabinetu, kažu da je razgovor s premijerom neposredan. Vučić im je rekao da nije prava adresa, ali da hoće da čuje njihove probleme i alarmira nadležne institucije“, javio je reporter N1.

Među onima koji su čekali prijem bio je i Ivan Miljković (1979), rođen u Svilajncu, a živi u Beogradu, koji je došao da Vučiću dostavi dokaze o krađi beba i povezanosti bolničkog osoblja, matičarske službe i policije.

Miljković tvrdi da je uspeo da pronađe svog brata blizanca, što dolazuje i DNK analizom. Za brata mu je, kako kaže, rečeno da je umro, pošto su obojica iz porodilišta u Svilajncu prebačeni u institut za neonatologiju u Beogradu.

Tanjug/Tanja Valič

Saša Petrović, iz sela Dragolj kod Gornjeg Milanovca, došao je sa malim sinom da traži prijem kod Vučića da bi ubrzao rešavanje spors sa elektrodistribucijom u tom mestu. Poziva se na izveštaj sudskog veštaka, koji je utvrdio da je to preduzeće odgovorno za požar u kome je ostao bez kuće 2014. godine.

Nekoliko godina traje suđenje sa elektrodistribucijom, i nikako da završi, oni uvek iznalaze neke razloge za odgađanje predsude, a ja i porodica nemamo gde da živimo, objasnio je Petrović.

Gde god sam zakucao na vrata, svi su mi okrenuli leđa, rekao je Petrović, koji se nada da će sada premijer da pomogne.

Penzionisana medicinska sestra Slavica Stanković došla je da se Vučiću požali na malverzacije sa nekadašnjim stanovima solidarnosti u Domu zdravlja Voždovac i na mobing koji je nad njom sprovodila direktorka te zdravstvene institucije i silom je oterala u penziju.

Tanjug/Tanja Valič

Stanković je sa prijema kod Vučića izašla zadovoljna, objašnjavajući da joj je obećao da će već sutra nadležni raditi na tome da se njen problem reši.

Zadovoljna obećanjima Vučića bila je i Zorana Mišović iz Beograda, koja je došla da se žali na nepostupanje nadležne inspekcije, jer, i pored svih rešenja, izbegava da sruši nelegalnu nadogradnju na njenoj zgradi.

Moja borba traje osam godina, došla sam kod premijera i mislim da sam uradila pravu stvar i da ćemo uspeti da nateramo gradsku inspekciju da poruši nelegalnu gradnju, rekla je Mišović.

Stanica Petrović iz Resnika došla je ispred vlade oko pet da sa Vučićem razgovara o kući koju pokušava da legalizuje od 2003. godine.

„Prošle godine su nas zaustavili s radovima, sad ne možemo da nastavimo radove dok ne legalizujemo prizemlje. Imamo sve papire, ali kad god odemo, samo pogledaju predmet i bace na sto. Zorana Mihajlović kaže potrebna su samo dva papira, a mi 102 papira imamo“, rekla je Petrovićeva.

Tanjug/Tanja Valič

Beograđanka, koja je želela da ostane anonimna, kazala je da će sa Vučićem razgovarati o svom zaposlenju. Ona je dodala da je oko 7.00 došla da uzme formular i upiše se za razgovor.

„Završila sam fakultet, osnovne i master studije s prosekom devet, a do posla nikako. Radila sam u zdravstvu godinu dana bez para, da bih polagala pripravnički, državni ispit“, kaže ona i dodaje da bi premijer mogao da joj pomogne da „hoće“.

Vučić je pre dva dana rekao da se više od 5.000 građana prijavilo i da će danas, umesto od 5.30 do 8.30 razgovarati s njima od 5.30 do 18.00.

Posle promena najavljenih u funkcionisanju Vlade, građani će ubuduće imati mogućnost da o svojim problemima razgovaraju direktno s premijerom.

Pogledajte šta su građani izjavili reporteru N1: