Objekti u Cetinjskoj kulturno dobro

Vesti 01. jul. 201612:57 > 17:33
Podeli:
Izvor: N1info

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda kaže da je izvršen uvid u objekte u Cetinjskoj 15, i da su konstatovali da se u "okviru kulturnog dobra radovi na objektima nekadašnje pivare izvode bespravno". GO Stari grad: Inspektori svakodnevno na terenu, Zavod će biti obavešten o preduzetim merama.

Direktorka zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda Nela Mićović rekla je da su se ovom zavodu obratili građani iz Cetinjske broj 15, radi informacija o zradama Beogradske industrije piva u kojima se nalaze kafići i noćni klubovi.

Kako se navodi u saopštenju, stručna služba Zavoda je izvršila uvid i konstatovala da sopstvenik objekata u Cetinjskoj 15 „nije podnosio zahtev za mere tehničke zaštite i saglasnost iz nadležnosti zaštite nepokretnih kulturnih dobara i zaključila da se u okviru kulturnog dobra radovi na objektima nekadašnje pivare izvode bespravno“.

Dalje je navedeno da je o tom zaključku sastavljen izveštaj koji je prosleđen nadležnim inspekcijama još 31. maja 2016. godine.

„Građevinska inspekcija opštine Stari grad do danas nam nije odgovorila da li je i šta je preduzela u vezi sa prijavom Zavoda“, navodi se u saopštenju.

Kako je naglašeno, objekti na adresi Cetinjska broj 15 u Beogradu, koji su nekada pripadali Beogradskoj industriji piva, a pre toga Bajlonijevoj pivari, nalaze se u okviru kulturnog dobra „Skadarlija”, koje je proglašeno za prostornu kulturno-istorijsku celinu rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 28. jula 1967. godine.

„S tim u vezi, na sve nepokretnosti koje se nalaze u okviru kulturnog dobra primenjuju se odredbe Zakona o kulturnim dobrima i za sve radove neophodno je pribaviti mere tehničke zaštite za određenu vrstu radova, kao i saglasnost na projekat i dokumentaciju koju izdaje Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda“, navodi se u saoptenju.

Stanari iz Cetinjske i okolnih ulica u Beogradu protestovali su više puta zbog problema buke u tom delu grada zbog noćnih klubova.

Udruženje Beograđani protiv noćne buke ukazuje da su građanska i ljudska prava desetina hiljada Beograđana ozbiljno ugrožena zbog toga što veliki broj ugostiteljskih objekata u svim delovima Beograda svojim radom krši brojne propise, od Ustava do gradskih odluka.

„Klubovi, preseljeni iz Savamale, rade do 5 ujutru. Uz buku, problem predstavlja saobraćajni haos i đubre koje ostaje iza posetilaca klubova“, navodi se u saopštenju.

GO Stari grad: Inspektori su svakodnevno na terenu

Reagujući na izjavu direktorke Zavoda za zaštitu grada Beograda, Gradska opština Stari grad saopštava da je na navedenoj lokaciji vršen kontinuiran inspekcijski nadzor u dužem periodu još od novembra meseca 2015. godine, koji je intenziviran u februaru, martu, aprilu i maju mesecu 2016. i koji zbog stalnih prijava stanara Cetinjske i okolnih ulica, još uvek traje.

„Za navedenu lokaciju još od januara meseca 2016. godine građevinski inspektori su donosili rešenja o uklanjanju bespravno izvedenih građevinskih radova, a donošenje rešenja se intenziviralo tokom maja meseca, kada je doneto 14 rešenja o uklanjanju“, kaže se u saopštenju.

GO Stari grad saopštava da je Odeljenju za građevinsku inspekciju 31. maja podneto obaveštenje Zavoda za zaštitu spormenika kulture grada Beograda, a u vezi s izvođenjem bespravih građevinskih radova na predmetnoj lokaciji, a radovi su već bili sankcionisani od opštinskih građevinskih inspektora u prethodnom periodu, krajem 2015. godine i tokom 2016. godine.

S obzirom da inspektori svakodnevno vrše nadzor na terenu i donose rešenja o uklanjanju bespravno izvedenih radova, Zavodu za zaštitu spomenika biće dostavljen izveštaj o dosad preduzetim merama, kaže se u saopštenju Odseka za informisanje GO Stari grad.