Zlatar: Srpsko-hrvatske odnose može da minira samo manijak

Vesti 21. jun 201609:14 > 09:23
N1

Susret predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i premijera Srbije Aleksandra Vučića od podjednakog je značaja za obe zemlje, rekao je u Novom danu Pero Zlatar, dopisnik zagrebačkog Jutarnjeg lista i Globusa iz Beograda.

Zlatar kaže da nijednog sekunda nije sumnjao da će se ovakav susret i otopljavanje odnosa desiti. On smatra da su u Srbiji bile preuveličane priče o hrvatskoj blokadi, kao što su svojevremeno u Hrvatskoj bile preuveličane priče i podignute tenzije oko spora sa Slovenijom.

„Preuveličavali su sa svake strane. Kako mi, šta će nem uraditi Slovenija, tako i vi šta će vam uraditi Hrvatska. Koliko je dobro Srbiji, toliko je Hrvatskoj bolje“, ističe Zlatar.

Kaže da treba biti „manijak i umobolan“ da bi radio nešto loše za srpsko-hrvatske odnose i minirao susrete poput jučerašnjeg.

Vučić i Grabar Kitarović potpisali su deklaraciju čije se prve tačke odnose na zaštitu nacionalnih manjina, razgraničenja i sukcesiju, pitanja koja svoje korene vode još iz devedesetih. Zlatar kaže da ćemo se tim temama i u budućnosti baviti jer smo susedi.

„Bolje da se korak po korak smiruje situacija, nego da svaki incident dobije veći značaj nego što jeste stvarno. Kolinda je pozvala Srbe da letuju u Hrvatskoj, tamo će biti sigurniji nego u svetu gde se dešavaju sve ove gluposti. Moćiće slobodno da se kreću, kao što se ja ovde slobodno krećem“, napominje gost Novog dana.

Iako je hrvatski Sabor pred raspuštanjem, a vlada je pala, Zlatar kaže da će potpisani dokument biti obavezujući jer će biti ratifikovan u Saboru, a trenutno političko stanje u Hrvatskoj ocenjuje kao samo prelazno.

U javnosti je isticana neobičnost susreta predsednice i premijera, a postavljalo se i pitanje zašto se Grabar Kitarović nije sastala sa Tomislavom Nikolićem. Dopisnik zagrebačkih novina kaže da su se dvoje predsednika već sreli i triput izljubili. On se i našalio, dodavši da predsednik Nikolić može samo da bude razočaran zato što ponovo nije imao priliku da se izljubi sa hrvatskom koleginicom.

„Prvi koraci su uvek čudni, a posle je to uobičajeno. Kolinda Grabar Kitarović je u Hrvatskoj danas daleko ispred svih, a ovde je Vučić najmoćniji. Uvek kažem da su Srbi bili dalekovidi kada su jednu od svojih najdužih ulica nazvali Gospodara Vučića“, rekao je gost Novog dana.

Susret Vučića i Grabar Kitarović je planiran u tajnosti, što prema Zlatarovom mišljenju nije neobično kada se u obzir uzme bezbednosna situacija u svetu, ali i unitrašnji faktori u obe države.

„Zašto ne bi bio planiran u tajnosti? Planiran je tako i da se ne bi javili neki ekstremisti i naši i vaši i pitali zašto se sastajete. Ovako su dovedeni pred gotovu stvar“, ističe hrvatski novinar.