Euleksu produžen mandat za još dve godine

Vesti 14. jun 201619:54 > 19:58
Podeli:
Izvor: Logo

Misiji Euleks za vladavinu prava na Kosovu produžen je mandat za još dve godine, uz odobren budžet od 63,6 miliona evra, što uključuje i 29,1 milion evra za Specijalno sudsko veće i specijalnog tužioca Suda za ratne zločine na Kosovu.

Odluku o produženju mandata i budžetu doneo je Savet ministara Evropske unije u Briselu, a odobrena sredstva iz budžeta EU se odnose na rad Euleksa za razdoblje od juna do decembra ove godine i za delovanje Suda za ratne zločine na Kosovu do polovine juna 2017. godine.

Iz Brisela je saopšteno da je glavni cilj civilne misije Euleksa da pomogne i podrži vlasti Kosova u oblasti vladavine zakona, a posebno policije, pravosuđa i carinske službe.

Skupština Kosova nije uspela danas da sazove i održi vanrednu sednicu na kojoj bi bio razmotren predlog zakona o nastavku mandata Euleksa, koji prestaje večeras u ponoć. Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci rekao je da Predsedništvo Skupštine Kosova nije uspelo da organizuje održavanje sednice.

Zbog održavanja sednice kod predsednika Kosova Hašima Tačija održan je sastanak kojem su prisustvovali premijer Kosova Isa Mustafa, predsednik Skupštine Kadri Veselji, šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar i državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi.