Nikolić priprema dokumenta o Alojziju Stepincu

Vesti 14. jun 201615:31 > 15:34
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potvrdio je da radi na Prikazu dokumenata o Alojziju Stepincu koji će biti dostavljeni zajedničkoj komisiji Vatikana i SPC koja se bavi pitanjem kanonizacije ovog kontroverznog nadbiskupa.

Nikolić je izjavio za „Sputnjik“ da radi na dokumentu „koji će pomoći zajedničkoj komisiji pre odlučivanja o eventualnoj kanonizaciji Stepinca“.

Kanonizacija Stepinca je bila jedna od tema razgovora Nikolića i pape Franje tokom posete predsednika Srbije Vatikanu u septembru prošle godine.

Nikolić je tada papi Franji preneo da je uloga hrvatskog kardinala u Drugom svetskom ratu bila veoma loša i „u najmanju ruku nije smeo da ćuti kada neko ubije milion i više građana samo zato što nisu katoličke vere“.

Papa Franjo je Nikoliću rekao da „nigde ne žuri po pitanju proglašenja kardinala za sveca“.

Vatikan je već proglasio Stepinca za blaženog, ali je papa Franjo zaustavio proces kanonizacije i na njegov predlog formirana je zajednička komisija Vatikana i SPC, koja treba da ispita čitav slučaj.

Zvanična delegacija SPC, u kojoj su mitropolit Amfilohije, vladika bački Irinej i Darko Tanasković, boravila je 16. januara u Vatikanu, gde su pontifu uručili pismo Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja kao odgovor na njegovo pismo od prošle godine u vezi sa kanonizacijom Stepinca.

SPC, ali i srpska javnost smatraju Stepinca odgovornim zbog toga što nije zaustavio masovne zločine nad srpskim narodom u NDH, kao i za prisilno pokrštavanje Srba.