Karović: Bojim se da će samo Mali snositi odgovornost

Vesti 12. jun 201609:30 > 09:31
Podeli:
Izvor: N1

Boban Karović, novinar Newsweek-a i Kurira, kaže da ne veruje da je samo Siniša Mali odgovoran za rušenje u Savamali, ali da se boji da će on jedini snositi odgovornost. Ocenjuje da vlast itekako obraća pažnju na proteste građana zbog rušenja. Dobro je što se organizatori ograđuju od političara, rekao je on u Novom danu.

Na naslovnim stranama današnjih novina za juče održan protest protiv rušenja u Savamali nije bilo mesta. Protest jeste bio masovan i veliki, ali nije izgleda zaslužio pažnju za naslovne strane, kaže Karović.

Komentarišući slučaj „Savamala“, novinar Njuzvika i Kurira kaže da je ćutanje prekinuto izjavom premijera.

„Ali ovo je slučaj koji mora da dobije epilog, da čujemo ko je, zašto, po čijem nalogu rušio… Ne verujem da je samo Siniša Mali odgovoran, ali se bojim da će on jedini snositi odgovornost… Premijer je rekao da će se slučaj ispitati, pa hajde da mu verujemo“, kaže Karović.

Ako je premijer rekao da je vrh gradske vlasti odgovoran, bilo bi smešno da se sve svede na nekog operatera, dodaje on.

Organizatori skupa iz inicijative Ne(da)vimo Beograd se ograđuju od političara.

„Juče je bilo političara, ali se oni ograđuju, i dobro je što skup nije politički obojen“, kaže na to Karović.

Upitan da li vlast ozbiljno shvata ovo nezadovoljstvo, kaže: „Ne postoji vlast koju bilo koji protest neće dotaći… Mislim da itekako uzimaju u obzir proteste građana… Naravno da će pokušati da umanje njihov značaj, ali itekako obraćaju pažnju“.

Karović naročite ističe činjenicu da su na protest došli i građani van Beograda.

Govoreći o građanskom buntu, kaže da se ovde kritika uzima kao nešto loše, i da se, kada građani protestuju, to uvek uzima kao atak na vlast. Međutim, to nije samo slučaj kod nas, nego i u regionu, dodaje.

„Smene u RTV nisu urađene kako treba“

Za sutra u 19 časova u Novom Sadu je zakazan novi protest protiv, kako kažu organizatori, urušavanja profesionalizma na Radio-televiziji Vojvodine. Oni koji ne podržavaju protest kao argument koriste to što su se sa promenom vlasti 2000. takođe desile promene u vrhu javnog servisa, pa je kažu i sada normalno da se to desi.

Karović kaže da je RTV poslednjih godina izrastao u jedan ozbiljan servis koji treba da bude primer.

„Ove smene nisu urađene kako treba, ocenjuje. Naravno da politika želi da drži javne servise pod kontrolom, ali ne mogu se porediti smene 2000. i 2016. godine“, dodaje.

Način na koji je ovo urađeno nije nikako dobar, kaže Karović. On je mišljenja da ovaj protest „neće uroditi plodom“, ali i da je dobro da se čuje glas novinara.

„Brankica Stanković primer šta se može desiti ako kopate neku temu“

U Newsweek-u je objavljen tekst Slaviše Lekića pod naslovom „Brankica i bezbroj patuljaka“

Brankica Stanković, kako piše Lekić, već godinama plaća ogromnu cenu zato što je svoj posao radila profesionlano, pošteno, a sve u korist javnosti i građana Srbije, koji imaju pravo da znaju i istinu o huliganima, i istinu o Srbijagasu i mnoge druge koje je do sada otkrio Insajder. Međutim, na pomen njenog imena u javnosti (pojedinim medijima, a čuje se i od pojedinih političara) se često postavlja pitanje: koliko košta obezbeđenje Brankice Stanković?

Komentarišući to, Karović kaže: „Bilo koju temu da pokrene Insajder, određeni mediji će postaviti pitanje koliko košta obezbeđenje i meni je i dalje to nejasno. Žena nije tražila obezbeđenje već je tako procenjeno… Mislim da je ona je primer šta se može desiti drugima ukoliko žele da kopaju neku temu“.

„DS se ne bavi dovoljno sobom“

Osvrćući se na dešavanja u DS, Karović kaže da je ta stranka za veoma kratak period doživela veliki sunovrat. Za pet godina promenila je tri predsednika i čekaju je novi izbori, podseća. „Ovaj silazak s vlasti je bio dobar da se pročisti stranka“, kaže. Kako navodi, misli da se to i dogodilo, jer je dosta ljudi napustilo stranku, ali dodaje da su potrebne promene u rukovodstvu, i da one ne budu „kozmetičke“.

„DS se ne bavi dovoljno sobom, i nema novih lica… Potrebna su nova lica, ja bih voleo ženu na čelu DS“, dodaje Karović ali kaže da ne očekuje da će se to i desiti.