U Novom danu – šta su postulati feminističkog pokreta

Vesti 11. jun 201618:21 > 18:23
Podeli:
Izvor: N1

Kada u društvu pomenete reč "feminizam", ona se često tumači u negativnom kontekstu. Feministkinje i feministe isto tako vrlo često pogrešno u društvu shvataju kao mrzitelje muškaraca.

Šta su zapravo postulati feminističkog pokreta u savremenom društvu, šta feminizam zagovara i na koje probleme želi da ukaže? Zašto je i dalje u nekim sredinama prihvatljivo mišljenje da je normalno da muškarci zarađuju više od žena, da dečaci ne bi trebalo da se igraju lutkama, a devojčice autićima, da li nas industrija igračaka već u detinstvu gura u rodne stereotipe i, što je najbitnije, kakve su posledice ovih naizgled bezazlenih obrazaca…to su samo neka od pitanja na koje odgovore tražimo sa Nađom Duhaček, koordinatorkom projekta „Nauka je ženskog roda“ i Bojanom Milosavljevićem, ispred projekta WONET.

Štampu u Novom danu prelistavamo sa novinarom Njuzvika Bobanom Karovićem.

Zašto bi trebalo negovati tradicionalno pevanje, koliko su deca zainteresovana za to i kako se na taj način čuva kulturna baština…Odgovore na ova pitanja čućete od etnomuzikološkinje i vokala Bojane Nikolić.

Sonja Kalajić ima album „Saw Friendly“. Fascinantna devojka, violinistkinja i jedina Srpskinja koja uživo svira na testeri – ona je gošća Novog dana.