Univerzitet Educons: Dostavili smo doktorat Tabakovićeve

Vesti 10. jun 201612:28 > 12:49
Podeli:
Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Univerzitet Educons saopštio je da je na adresu novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Srbije dostavio kopiju doktorske disertacije Jorgovanke Tabaković i dopisom obavestio Poverenika da je postupio po njegovom zaključku.

Univerzitet je javnosti dostavio dokumentaciju o tome da je doktorat poslat u četvrtak, 9. juna, navodeći da je vest, objavljena takođe u četvrtak, „preuranjeno plasirana“, i da su postupili u navedenom roku.

Doktorska disertacija gospođe Jorgovanke Tabaković je po svim osnovama ispravna, dodaju.

Demanti prenosimo u celosti:

Dopis Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja kojim se zahteva da dostavimo traženu doktorsku disertaciju u roku od tri dana novinarki CINS-a, gospođi Anđeli Milivojević, stigao je na adresu našeg Univerziteta 06.06.2016. godine. Vest koja je objavljena od strane CINS-a da mi to nismo učinili je preuranjeno plasirana u javnost, jer smo shodno navedenom roku, 09.06.2016. poslali traženu doktorsku disertaciju Kancelariji čiju legitimnost ne osporavamo, kao i gospođi Anđeli Milivojević, saglasno zaključku poverenika.

Istovremeno, dužnost nam je da ukažemo na moguću političku pozadinu nastale situacije, jer smo stavljeni u veoma nepovoljan javni položaj, a kao politički neutralna institucija smo u proteklom periodu direktno pozivali novinarku CINS-a, gospođu Anđelu Milivojević da lično dođe na Univerzitet i stekne uvid u postojanje i regularnost pomenute doktorske disertacije. U tim pozivima smo skrenuli pažnju i na postojanje procedure da lice koje nastoji da stekne uvid u pomenuti materijal neophodno mora potpisati izjavu da dostupne podatke neće zloupotrebiti. Pomenuta novinarka CINS-a se nije odazvala tim pozvima i odlučila je da sa nama komunicira preko Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja, kojoj smo u više navrata takođe skrenuli pažnju na ozbiljnost situacije i zamolili da zajednički delujemo u cilju rešenja. Uzevši u obzir da nismo dobili značajniju podršku Kancelarije, Univerzitet Educons je dana 09.06.2016. postupio po zaključku Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i na adresu novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, gospođe Anđele Milivojević, dostavio kopiju doktorske disertacije gospođe Jorgovane Tabaković i dopisom obavestio Poverenika da je postupio po zaključku od 30.05.2016.

Dokaze o navedenom Vam dostavljamo na uvid.

Kao Univerzitet koji uživa poverenje značajnog broja studenata, roditelja, zatim državnih institucija i kompanija iz privrede Srbije, nismo spremni da dozvolimo političke obračune preko imena naše institucije i verujemo da će nam biti omogućeno da skrenemo javnu pažnju najpre na taj stav, ali istovremeno i na činjenicu da smo traženu disertaciju dostavili u navedenom roku, te da u našem radu nema pomenutih nepravilnosti.

Doktorska disertacija gospođe Jorgovanke Tabaković je po svim osnovama ispravna i nismo spremni da plaćamo niti jednu kaznu po pomenutim optužbama. Nadamo se da navedeni doktorat neće biti zloupotrebljen i da će se konačno staviti tačka na neosnovane optužbe.

Istovremeno, iznenađuje nas plasman ovakvih vesti u medijima, jer smatramo da je već postala simptomatična okolnost da se rad obrazovnih institucija opstruiše i dovodi u negativan kontekst u periodu upisnog roka. Shodno tome, ponovili bismo stav da zbog uvažavanja svih onih koji veruju u kvalitet, rad i uspeh Univerziteta Educons, mi na svaku vrstu opstrukcije moramo da reagujemo.