Kocijančič: Neosnovane optužbe, EU posvećena Srbiji

Vesti 09. jun 201618:53 > 18:58
N1

Optužbe su potpuno neosnovane i sigurni smo da su i vlasti Srbije toga veoma svesne, izjavila je FoNetu predstavnica Evropske unije Maja Kocijančič, odgovarajući na pitanje o tvrdnjama da EU i SAD podržavaju proteste, organizuju i "plaćaju ekstremiste da prave haos u Srbiji".

„Evropska unija je čvrsto i nedvosmisleno posvećena EU perspektivi Srbije, a istovremeno je i najveći davalac finansijske pomoći Srbiji, prvenstveno vladi i to na potpuno transparentan način“, istakla je Kocijančič, portparolka Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost. 

Evropska unija je, takođe, ubedljivo glavni trgovinski i investicioni partner Srbije, dodala je Kocijančič, koja je
portparolka i evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku, i podsetila da institucije Unije pružaju kontinuiranu podršku Srbiji na njenom putu ka EU. 

Delegacija EU u Srbiji u tome igra centralnu ulogu, istakla je Kocijančič i napomenula da Unija odaje priznanje kada to priznanje treba odati, „a kritični smo, kao što i svi prijatelji treba da budu, kada je to potrebno“.

Evropska unija će nastaviti snažno da podržava demokratski i ekonomski razvoj, kao i vladavinu prava u Srbiji i drugde, zaključila je Kocijančič.