Iskra: Država nisu ni Mali ni Vučić, podnete prijave

Vesti 09. jun 201618:02 > 18:15
N1

"Teza da privatna firma uopste moze da ucenjuje državu je besmislena, jer država ima sve resurse na svojoj strani i neuporedivo je jača od bilo koje privatne firme", navodi se u saopštenju kompanije Iskra, povodom izjave Aleksandra Vučića da je vrh gradske vlasti odgovoran za rušenje u Savamali.

Kako navode u svom saopštenju, država nisu ni Siniša Mali ni Aleksandar Vučić, država je zakon.

„Ne postoji ni jedan zakon koji kaže da su privatna lica dužna da ispunjavaju privatne želje političara. Političari mogu da imaju svoje omiljene strane investitore, mogu zarad posla s njima da donose i specijalne zakone, mogu i da narede da se preko reda rešavaju predmeti bitni za njihovo poslovanje, ali ne mogu bez završene pravne procedure, samo pretnjama i uvredama, da oteraju Iskru s katastarskih parcela na kojima se nalazi 70 godina“, navodi se.

Kako piše Iskra, ako se nekom investitoru žuri – taj problem se rešava ili brzim radom državnih organa ili pregovorima sa onima s kojima imovinsko pravni poslovi još nisu rešeni. Dodaju da ako nema dogovora oko cene, od legalnih opcija ostaje samo da se ubrzaju državne institucije.

„A u našem slučaju čak nisu ni postojali razgovori. Polupati pravni sistem jedne države da bi se izašlo u susret stranom investitoru je daleko najveća cena koja je mogla biti plaćena. Optuživati žrtve da bi se pravdalo takvo državno razbojništvo je skandalozno“.

Dodaju da Iskra d.o.o. već godinama trpi organizovanu pravnu torturu od strane opštinskih, gradskih i republičkih institucija, koje se, kako navode, „često ni ne trude mnogo da prikriju svoje kršenje zakona“.

„Iskra poseduje više hiljada strana dokumentacije nastale u postupcima pred raznim državnim organima a u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima u Hercegovackoj 4-6, od kojih veliki broj potvrđuje da je u pitanju višegodisnji organizovani kriminal, koji ima kontrolu nad institucijama Srbije“. 

Podneli su nekoliko krivičnih prijava – protiv NN lica u kojoj iznose sumnju i na gradonačelnika, protiv gradskog komunalnog inspektora i protiv dve osobe u gradskom odeljenju za eksproprijaciju, kao i drugostepenog organa (pomoćnice ministra finansija), koje su sprovele eksproprijaciju nad osobom preminulom pre 20 godina.