Skat: Navodi iz "Informera" podrivaju odnos SAD i Srbije

Vesti 09. jun 201616:13 > 16:14
Tanjug/Sava Radovanović

Ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat demantovao je pisanje dnevnog lista "Informer" koji je objavio da "EU i Amerika organizuju i plaćaju ekstremiste da prave haos u Srbiji". Skat je rekao da takvi navodi podrivaju pozitivni odnos koji postoji između SAD i Srbije.

„Američki interesi se najbolje ostvaruju kroz stabilnost Srbije i njen dalji napredak na putu koji je izabrala“, izjavio je FoNetu ambasador SAD i dodao da su neosnovani svi navodi koji su tome suprotni i „otkrivaju namere da se podriju pozitivni odnosi koji postoje između SAD i Srbije“.

„Mislim da su činjenice o američko-srpskim odnosima jasne“, ocenio je Skat, odgovarajući na pitanje o navodima lista Informer.

On je istakao da „SAD blisko i sveobuhvatno sarađuju sa Vladom Srbije na jačanju reformskog puta Srbije za koji je glasalo 85 odsto birača na izborima 24. aprila“. Prema rečima Skata, „američki interesi se najbolje ostvaruju kroz stabilnost Srbije i njen dalji napredak na putu koji je izabrala“.

„Svi navodi koji su tome suprotni su neosnovani i otkrivaju namere da se podriju pozitivni odnosi koji postoje između SAD i Srbije“, zaključio je Skat.

Glavni urednik „Informera“, Dragan J. Vučićević najavio je u sredu na konferenciji za štampu, koju je sazvao mandatar Aleksandar Vučić, da taj list ima dokaze da strane ambasade finasiraju grupe koje treba da destabilizuju vladu.

Vučić je odgovorio da mu nije iznenađenje da se finansiraju razne organizacije i da je to preboleo pre tri godine, kada je „shvatio da finansiraju svakoga ko će da izgovori svaku tešku i ružnu reč o vladi“.

„Informer“ je danas na naslovnoj strani uz naslov „Ubijanje Vučića“ objavio da „EU i Amerika organizuju i plaćaju ekstremiste da prave haos u Srbiji. Prema pisanju tog lista, cilj je da se radikalizuju protesti „Ne damo Beograd“ i „Podrži RTV“, a na platnom spisku zapada su i anarhisti, marksisti, sindikalci i antiglobalisti.