Kocijančić: Srbija mora da sarađuje sa Hagom

Vesti 09. jun 201612:46 > 12:51
Podeli:
Izvor: Reuters

Portparol visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić kaže da su pripreme za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom u toku u Savetu EU, ali je naglasila da je puna saradnja sa Haškim tribunalom jedan od zahteva koji takođe mora biti ispunjen.

Na brifingu u Evropskoj komisiji Kocijančić je izrazila zabrinutost zbog toga što je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u sredu konstatovano da Srbija ne ispunjava sve zahteve tribunala, posebno kada je reč o izručenju troje radikala optuženih za nepoštovanje suda.

Pratili smo pomno i sa velikom zabrinutošću Savet bezbednosti UN, gde je podnet izveštaj Haškog tribunala i negativni razvoj kada je reč o saradnji Srbije sa tim sudom, rekla je Kocijančić.

Prema njenim rečima, odnos Srbije prema ratnim zločinima i puna saradnja sa Tribunalom su značajni zahtevi u pristupanju Srbije Evropskoj uniji i ključni za regionalnu saradnju i pomirenje.

U tom svetlu, mi očekujemo da Srbija striktno preduzme sve neophodne korake da osigura punu saradnju sa Tribunalom, rekla je Kocijančić.

Kada je reč o poglavljima 23 i 24, koja su i sa tim povezana, trenutno su u okviru Saveta EU u toku pripreme za njihovo otvaranje, podsetila je Kocijančić, ne želeći da iznosi nagađanja kada će se to dogoditi.

Ali, kako je naglasila, moram jasno da istaknem da puna saradnja sa Tribunalom ostaje uslov i obaveza za Srbiju.

Bramerc je predstavio Savetu bezbednosti UN izveštaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u sprovođenju Strategije okončanja rada suda za period od 16. novembra 2015. do 15. maja 2016. godine i govorio o saradnji država s Tribunalom, kao i o regionalnoj saradnji u preocesuiranju ratnih zločina u zemljama nekadašnje Jugoslavije.