Anđelković: Vučiću plus ako odgovara velika riba za Savamalu

Vesti 09. jun 201608:25 > 08:35
Podeli:
Izvor: N1

Vučić će sigurno imati jednu vrstu političkog plusa u javnosti ako se stvar reši na taj način da odgovara i neka "velika riba", kaže politički analitičar Dragomir Anđelković povodom izjave Aleksandra Vučića da je za rušenje u Savamali odgovoran neko iz vrha gradske vlasti.

Anđelković dodaje da nije siguran da mandatar Vučić zna tačno ko stoji iza rušenja, ali da u tom slučaju postoje elementi političke i krivične odgovornosti.

„Ni sada nisam siguran da on zna do kraja ko stoji iza toga, ali je jasno najavljena politička i krivična odgovornost. O tako nećemu, poput onoga što se desilo u Savamali, teško da odlučuje gradonačelnik, ali neko iz njegovog tima to radi. I neko na visokoj političkoj funkciji treba da zna šta njegovi saradnici rade. I tu se radi o političkoj odgovornosti, pred građanima, i krivičnoj“, kaže Anđelković.

Anđelković kaže da je razrešenje ovog slučaja dobro za sve, i za građane, ali i za Vučića koji ovako demonstrira da postoji pravna država.

„Premijer je od prvog dana bio prozivan. Ako pogledate parole, premijer je taj na koga se ciljalo. U lancu političke odgovornosti išlo se ka njemu. Dobro je što je sam izašao na crtu i izneo svoj stav“, kaže Anđelković.

Najviši organi gradske vlasti u Beogradu stoje iza rušenja u Savamali i oni će snositi odgovornost, rekao je mandatar Vučić. Siguran sam da njihov motiv nije bio loš, čistili su, čisteći nešto od kriminalaca koji su zloupotrebili taj deo, ali to ne sme tako da se radi, naveo je Vučić.

Anđelković kaže da ne zna da li je Vučić mislio na gradonačelnika, ali svakako se odnosilo na nekog „pri samom vrhu“.

„Ne znam dovoljno strukturu gradske vlasti, da li je gradonačelnik njegov zamenik, ko je zadužen za tu vrstu poslova i ko je „glava sistema“. Neko iz vrha sigurno jeste, jer ako se to ne dogodi kao bumerang bi se vratilo samom Vučiću. On će sigurno imati jednu vrstu političkog plusa u javnosti ako se stvar reši na taj način da odgovara i neka velika riba“, kaže Anđelković.

On je napravio paralelu sa događajem iz 2009, kada je uklonjeno Romsko naselje na Novom Beogradu, kada su oni iseljeni bez roka od 15 dana.

„Normalno da ćuti vrh gradske vlasti“

Anđelković dodaje da očekuje i da će neko krivično odgovarati.

„Gradske vlasti su kompleksan pojam. Nemaju svi veze sa tim. Nisu svi za to zaduženi, niti su morali da znaju šta se dešava. Ne treba da imamo „lov na veštice“ nego jednu pravnu proceduru“, kaže Anđelković.

Analitičar smatra da je normalno što su gradske vlasti tihe posle objave Vučića.

„Jasno je da ćute i oni koji su odgovorni i oni koji nisu, pošto ne znaju kuda će stvari ići. U politici svi gledaju svoj parcijalni interes“, kaže Anđelković.

On dodaje da potez Siniše Malog, koji je prisustvovao finalu na Roland Garosu, nije dobar sa marketinške strane.

„SNS traži još poslanika“

Anđelković kaže da je SNS potrebno još poslanika da bi stabilno vladao, ali da je pitanje i dalje ko će biti partner.

„Neki iz SPS su se pravili da nisu u Vladi, što nije dobro pošto Vučić gleda da ima pouzdanog partnera. SNS je hjerarhijski ustrojen. SPS je partija koja je stvorena pre Dačića. Ona ima frakcije i mnogo kompleksniju strukturu. Tako da ovde imamo dobar odnos između Dačića i Vučića, ali ne i SPS i SNS. Pošto Dačić nije mogao da kontroliše ceo SPS, tako da on gleda da lično ima dobar odnos sa Vučićem, a da u svojoj partiji ima što manje talasanja“, kaže Anđelković.

SNS su potrebni dodatni poslanici, da bi mogli stabilno da vladaju, kaže Anđelković.

„Praksa je pokazala da ako ste na granici od 135 poslanika vlada vam nije dovoljno stabilna. Zato on traži podršku manjina, stvaranja mini stabilne vladajuće većine. Ta većina može i u dogovoru sa socijalistima da se dobije“, kaže Anđelković.

Što se tiče radikala, Anđelković smatra daje Šešelj „majstor delovanja na politikoj sceni“.

„On procenjuje da mu je taj hladan racionalan odnos koristan. Šešelj jako dobro procenjuje šta njemu koristi za rejting. Postoji neka iluzija da postoji dogovor, ali Šešelj nikada ne prihvata trajni dogovor“, kaže Anđeković.

On takođe smatra da se Vučiću neće žuriti, i da vlada možda i neće biti formirana do dolaska kineskog predsednika u Srbiju.