Vučić sa predstavnicima manjina: Saradnja sa SVM sigurna

Vesti 08. jun 201619:19 > 19:25
Podeli:
Izvor: Fonet

Mandatar za sastav Vlade Alkeksandar Vučić rekao je, posle popodnevnih konsultacija sa predstavnicima stranaka nacionalnih manjina, da su razgovori imali dve ključne teme - programska načela i rad buduće Vlade i odnos srpskog prema drugim narodima i politika prema manjinama.

Vučić je rekao da se ciljevi Vlade u potpunosti poklapaju sa ciljevima Saveza vojvođanskih Mađara i da će sa tom strankom sigurno sarađivati.

Sa predsednikom Bošnjačke demokratske akcije Muamerom Zukorlićem, kako je rekao, „ozbiljno je razgovarao“ o odnosima Srba i Bošnjaka. Prema rečima mandatara, „dobro su se razumeli“.

Vučić je rekao da mu je predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin izneo mnogo primedbi na račun državnih organa.

„Ja ću to da proverim, ali sam izrazio neku vrstu bojazni da je to subjektivan pristup, a ne nešto što se objektivno dešava“, rekao je Vučić posle konsultacija sa manjinskim strankama o sastavu Vlade.

Istakao je da je pokrenuo inicijativu da predstavnici Albanaca sa juga Srbije uđu u Vladino Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu, a da je njih zamolio da „poštuju državu Srbiju“, dok će se Vlada postarati da budu zastupljeni u državnim organima na okružnom i opštinskom nivou.

„Tražili smo da Albanci poštuju državu Srbiju, a mi ćemo poštovati obavezu da imamo određeni udeo Albanaca u državnoj upravi“, rekao je Vučić, koji je razgovarao i s predstavnicima Partije za demokratsko delovanje.

Dodao je da je sa Zelenom strankom razgovarao o zaštiti životne sredine.

Kako su tekle konsultacije sa predstavnicima partija nacionalnih manjina pogledajte u prilogu Ksenije Pavkov: