HRW: Patnje dece s invaliditetom u Srbiji

Vesti 08. jun 201618:41 > 19:34
Podeli:
Izvor: N1

Više od 650 dece sa invaliditetom, smeštenih u ustanovama širom Srbije suočeno je sa zanemarivanjem i izolacijom zbog čega Vlada mora da razvije plan njihove deinstitucionalizacije, ali i da podstakne razvoj usluga podrške porodicama, zaključak je izveštaja organizacije Human Rights Watch.

Iz te organizacije poručuju da se na porodice u Srbiji vrši pritisak da decu rođenu sa invaliditetom šalju u velike rezidencijalne ustanove, iako je to retko u interesu deteta.

Svakodnevica stotina dece koja nemaju mogućnost da odrastaju u porodičnom okruženju, tvrde iz organizacije Human Rights Watch, trebalo bi da zabrine i državu i svakog pojedinca.

„Želim da vi zamislite sobu, koja nije imala prozore, gde je boravilo 11 dece u jednoj sobi, nije bilo nikakvih igračaka ili obrazovnog materijala, ono što oni nazivaju dnevnim boravkom u toj instituciji je prostorija sa klupama pričvršćenim za zid i sa jednim televizorom“, kaže Emina Ćerimović, istraživač HRW.

Vlada Srbije obavezala se da će praksa institucionalizacije dece, uključujući i decu sa invaliditetom, biti prošlost, a u praksi se u prethodnom periodu, iz državne kase izdvajalo i više miliona evra za izgradnju ili renoviranje postojećih ustanova:

„Mi smo u procesu deinstitucionalizacije daleko odmakli, 2010. godine je u našim institucijama bilo preko 1.600 dece, a danas ih ima nešto oko 650, a mi imamo blizu 7.000 dece bez roditeljskog staranja, a da ih je peko 6.000 u hraniteljskim porodicama, a samo 650 se nalazi u institucijama“, objašnjava Aleksandar Vulin, Ministar za rad boračka i socijalna pitanja.

A među 650 nalaze se i bebe, čime je zabrana Vlade Srbije iz 2011. da se u ustanove upućuju deca mlađa od tri godine samo mrtvo slovo na papiru.