Vesić: Odluka o spomeniku Đinđiću je civilizacijski iskorak

Vesti 08. jun 201612:13 > 13:30
Podeli:
Izvor: N1

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je odluka o podizanju spomenika ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću "civilizacijski iskorak".

„Mandatar za sastav nove vlade i budući premijer Aleksandar Vučić predložio je da Beograd na 15 godina od ubistva Zorana Đinđića dobije spomenik. To je 12. mart 2018. godine. Mi ćemo danas izneti predlog Odbora koji će sprovesti ovu ideju“, rekao je Vesić novinarima pre početka sednice Skupštine grada na kojoj se o tome odlučuje.

On je kazao da je Skupština Beograda u julu 2013. donela odluku o podizanju spomenika i da ta odluka biti sprovedena, a kako je dodao, u Odboru se nalaze dva dekana, tri akademika, kao i predstavnici Fondacije Zorana Đinđića.

Vesić je rekao da je ideja da Odbor u narednih nekoliko meseci raspiše međunarodni konkurs za spomenik Đinđiću, kao i da je sa porodicom Zorana Đinđića dogovoreno mesto na kom će biti spomenik, a to je Studentski trg.

Prema Vesićevim rečima, postoji i podrška Đinđićeve porodice oko sastava Odbora.

„Verujem da ovaj predlog treba da ujedinjuje, a ne da razjedinjuje i da je u pitanju civilizacijski iskorak da svi koji su zadužili Srbiju, a to Zoran Đinđić nesumnjivo jeste, dobiju svoja obeležja“, naveo je on.

„Kada bi video Srbiju, Đinđić bi danas bio srećan“

Vesić je ocenio da bi Đinđić danas bio srećan kada bi video da Srbija počinje pregovore sa EU, da je poštovana u svetu i da postaje normalno društvo.

Na pitanje da li bi bio srećan da vidi da mu spomenik podiže Aleksandar Vučić, Vesić je ocenio da nema većeg priznanja za Đinđića nego da mu spomenik podigne Vlada Srbije.

„To je dokaz Đinđiću, kao nekome ko je ubijen na pragu Vlade. To je dokaz da je društvo prihvatilo njegovo delo u celini“, kazao je Vesić.

Balša Božović: Motiv pranje biografija

Predsednik odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini grada Balša Božović izjavio je da će odbornici DS glasati za predloženo rešenje o obrazovanju odbora za podizanje spomen obeležja Zoranu Đinđiću, ali je ocenio da je motiv vlasti za podizanje spomenika isključivo pranje biografija.

Režim Aleksandra Vučića nastavlja posao koji je započela DS 25. juna 2013. godine, ali iz potpuno drugih motiva, rekao je on.

Motivi za nastavak procesa podizanja spomenika Đinđiću su isključivo pranje biografije Vučića injegovog okruženja, rekao je Božović novinarima pre početka sednice Skupštine grada.

On je ocenio da je važno da Đinđić dobije spomenik u Beogradu i da se nikada više ne ponovi situacija da se bojkotuju table Bulevar Zorana Đinđića i prelepljuju natpisima Bulevar Ratka Mladića.