Advokati: U Brisel išli na sednicu, a ne po pomoć

Vesti 02. dec 201415:51 > 15:54
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević izjavio je danas da nije išao u Brisel kako bi advokati tražili pomoć, već da je to bio redovana sednica Saveta advokatskih komora i pravnih udruženja Evrope.

On je kazao da su toj sednici prisustvovali delegati država članica Evropske unije, predstavnici Evropske komisije i Evropskog suda pravde i da su svi upoznati sa situacijom u pravosuđu u Srbiji.

POVEZANE VESTI:

Nije želeo da iznosi detalje posete, ali je najavio da će do 10. decembra u Beograd doći predstavnici Saveta advokatskih komora i pravnih udruženja Evrope, kao i Međunarodne unije advokata i Internacionalne advokatske asocijacije, kako bi održali zajednički sastanak sa ministrom pravde Nikolom Selaković i premijerom Aleksandrom Vučićem.

Naglasio je da je cilj zajedničkog sastanka da se pronađe adekvatno rešenje, kako bi se izašlo iz „nedopustive situacije“ u pravosuđu.

„Ovakvo stanje u srpskom pravosuđu nije dobro i advokatura računa na početak ozbiljnog dijaloga“, rekao je Đorđević.

Dodao je da su u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva pravde i da će im predložiti formiranje zajedničkog tela u skladu sa preporukama Evropske Komisije.

„Dugo smo ćutali, više nećemo“, poručio je Đorđević.

Srpski advokati u potpunosti su odbacili i, kako kažu, „insinuacije“ direktora uprave zatvora Milana Stevovića da u zatvorima može doći do pobune, zbog štrajka advokata. Stevović je ovo izjavio juče u Skupštini Srbije, tvrdeći da pritvorenici razumeju situaciju, ali da je stanje svakog dana sve dramatrčnije.