Vlada dostavila pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24

Vesti 02. jun 201619:17 > 19:25
Podeli:
Izvor: Reuters

Nakon zelenog svetla iz Brisela, Vlada Srbije je dostavila pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24. To je moguće nakon "načelnog političkog dogovora", odnosno saglasnosti Hrvatske da poglavlje 23 bude otvoreno.

Niko još ne zna šta će tačno pisati u pregovaračkoj pozicije Evropske unije, ali nazire se na koji način je došlo do zajedničkih tačaka Beograda i Zagreba.

Hrvatska crvena linija za srpsko zeleno svetlo ili – šta će pisati u pregovaračkoj poziciji da bi Zagreb bio zadovoljan? Ključna rečenica je: regionalna saradnja u procesuiranju ratnih zločina. To je potvrdila i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

„Pre dve i po meseca sa kolegama iz tima koji se bave ovim poglavljem 23 mi smo u Zagrebu upravo to preložili – da se u regionalnom kontekstu treba rešiti svaki eventualni slučaj problema oko sprovođenja zakona“, kaže ona.

N1: I zapravo je to ta zajednička tačka zbog koje je Srbija dobila zeleno svetlo?

Miščević: Pretpostavljam da je najzad nesporazum ispravljen.

To zapravo znači da Srbija neće morati da ukida Zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, koji je prema tumačenju Zagreba sporan – ali i da će Hrvatska moći da spreči procesuiranje svojih državljana. Cilj je saradnja – kako ne bi došlo do sukoba nadležnosti.

„Jedini način gde je Hrvatska mogla da implementira te svoje zahteve jeste u ta prelazna ili merila za zatvaranje. Ja ne verujem da je to uneto onako kako je to Hrvatska tražila jer 27 država članica nije smatralo da to treba da se nađe u procesu pregovora“, navela je Maja Bobić – Evropski pokret u Srbiji.

Problemi su bili i puna saradnja sa Haškim tribunalom kao i unapređivanje prava nacionalnih manjina. To su teme o kojime će se svakako raspravljati.

„Reč je o simulaciji problema koja je došla sa hrvatske strane, mislim da problemi nisu ni postojali u pravom smislu te reči, kao i da nisu mogli da se reše ovim kanalima. A zatim je na neki način došlo do simulacije rešenja, gde je navodno došlo do nekakvog rešenja i nekakvog popuštanja i do kompromisa, a zapravo se nije ništa promenilo. Meni deluje da će takav ishod i biti“, smatra asistent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić.

U timu Srbije su optimisti i veruju da će poglavlja 23 i 24, kao i poglavlje 5 koje govori o javim nabavkama, biti otvorena do kraja juna.Evropska unija sada treba da zauzme zajedničku pregovaračku poziciju, potom da se među zemljama članicama raspravlja o prelaznim merilima i na kraju – da se zakaže međuvladina konferencija.

Dakle, malo vremena, a puno posla.