Istraživanje: Mladi više veruju u čvrstu ruku nego u EU

Vesti 02. jun 201609:49 > 09:57
N1

Većina mladih u Srbiji smatra da državi odgovara demokratski politički sistem, ali da joj u ovom trenutku treba čvrsta ruka, pokazuje istraživanje o stavovima mladih o evropskim integracijama, koje je Evropski pokret u Srbiji tokom avgusta sproveo u saradnji sa Fakultetom političkih nauka.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić izjavila je u Novom danu televizije N1, da je od ranije poznato da mladi imaju negativan stav prema EU, a da je istraživanje koje će danas biti predstavljeno u javnoj debati “Srbija i Evropska unija“ na FPN-u, imalo za cilj da utvrdi uzroke tog evroskepticizma.

Ona je navela da u rezultatima istraživanja nema iznenađenja, ali da je zabrinulo to što velika većina mladih smatra da Srbiji odgovara demokratski politički sistem, ali da nam u ovom trenutku treba čvrsta ruka. Mladi pritom, kako kaže, imaju veliko nepoverenje u partije i političare, ali ih politika zanima – izlaze na glasanje, dosta se informišu, iako ne veruju u izvore informacije.

Bobić dodaje da mladi tvrde da nemaju dovoljno informacija o EU, ali opet imaju jasan stav – ulazak Srbije u EU podržava 40 odsto populacije uzrasta od 15 – 29 godina, ali je primetno da podrška evrointegracijama raste s godinama, istraživanje je takođe pokazalo da žene imaju pozitivniji stav prema Uniji u odnosu na muškarce. Podrška EU je, dodaje, izrazita kod mladih koji su putovali u zemlje Unije, gde su se upoznali sa sa uređenim društvom, boljom ekonomskom situaijom, poštovanjem zakona, različitosti i ljudskih prava što, kako ističe, jeste i cilj celog procesa evropskih integracija.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta ukazuje i na to da je niz kriza koje pogađaju EU – od finansijske krize 2007/08, preko terorističkih napada, do migrantske krize – dosta uticao na stavove mladih prema Uniji, te da je rečenica koja se od njih najčešće može čuti: “EU će se uskoro raspasti”, pa samim tim nije nešto što može Srbiji doneti boljitak.

Gošća Novog dana se osvrnula i na “zeleno svetlo” Hrvatske za otvaranje Poglavlja 23 u pregovaračkom procesu sa Srbijom. Bobić ne veruje da su svi hrvatski zahtevi ugrađeni u pregovore, već da je napravljen kompromis da se deo tih merila prihvati, ali da takva pitanja moraju da se rešavaju bilateralno. Ona je upozorila da Hrvatska nije jedina zemlja sa kojom Srbija ima otvorena bilateralna pitanja, i da zato takvim problemima treba ići u susret, kako se sutra ne bi javila kao problem u pregovaračkom procesu.

Maja Bobić dodaje i da Srbija ima jedan dodatni uslov u evrointegracijama u odnosu na ostale zemlje regiona, a to je dijalog sa Prištinom. Ona ipak ističe da je jako značajno da pored Poglavlja 35 o Kosovu, u junu budu otvorena i poglavlja 23 i 24, jer su ona uslov za otvaranje svih drugih poglavlja, pa se tako na leto može očekivati i otvaranje Poglavlja 5 o javnim nabavkama.