Ministarstvo rada tražilo, Jura donirala dva vozila

Vesti 31. maj 201613:06 > 13:14
N1

Kompanija "Jura", koju radnici optužuju za kršenje prava zaposlenih, donirala je Ministarstvu rada dva automobila, potvrđeno je iz Jure za Insajder.net. Organizacija Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Vladu i Državnu revizorsku instituciju da ispitaju donaciju, kazne odgovorne, a vozila dobijena mimo zakona - vrate.

TS podseća da su potvrđeni navodi Insajder.neta da je firma „Jura“, na zahtev Ministarstva rada donirala dva automobila u 2013. godini, a da su mediji tu temu otvorili posle objavljivanja tvrdnji da se u toj firmi, koja je od države dobila 25 miliona evra subvencija, krše prava radnika dok Inspekcija rada ne reaguje adekvatno.

„Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći zabranjuje da se kao donacija dodeljuju, odnosno primaju putnički automobili, kao i usluge, novac, hartije od vrednosti, imovinska i druga prava“, navodi se u saopštenju TS i dodaje da je u tom konkretnom slučaju problem mnogo veći.

Organizacija naglašava da sama situacija u kojoj jedan državni organ traži „donaciju“ od privatne firme, koja može biti predmet inspekcijske kontrole, može predstavljati po svojoj suštini iznudu mita, koja se razlikuje od krivičnog dela samo po tome što korist ne stiče pojedinac nego organ.

„Dodatni element paradoksa unosi činjenica da država na jednoj strani novcem od poreza podstiče investitora, a da, s druge strane, od tog istog investitora traži vozila koja je trebalo nabaviti iz budžeta“, piše u saopštenju.

Organizacija TS ocenila je da bi, i u slučaju da donacija nije bila iznuđena, očigledno bilo neprimereno da državni organ prima poklone od firme koju treba da podvrgne inspekcijskom nadzoru, imajući u vidu da je inspekcija rada u resoru Ministarstva rada.

Donacije Jure vredne 650.000 evra

Kompanija Jura je u odgovoru Insajder.netu saopštila da je za šest godina, koliko posluje u Srbiji, dala ukupno 650.000 evra kao donacije velikom broju zdravstvenih ustanova i vrtića, fudbalskom klubu Karađorđe iz Rače, Vladi Srbije, Opštini Rača i Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Vlada Srbije i Opština Rača dobili su Jurine donacije u vrednosti od 180.000 evra za pomoć žrtvama poplava 2014, a kako je u dopisu objašnjeno, dva automobila marke „kia ceed“, vrednosti oko 30.000 evra, poklonjeni su Ministarstvu – po zahtevu Ministarstva.

„Donacija dva automobila je realizovana nakon dobijanja zahteva od Ministarstva, za unapređenje uslova rada zbog manjka slużbenih vozila. Kao članovi lokalne zajednice, odlučili smo da zvanično ispunimo zahtev bez skrivenih namera“, navodi se u odgovoru kompanije Jura.