Vučković: Za "Evropljanina" nije dovoljno da dižeš spomenik

Vesti 31. maj. 201609:42 > 09:54
Podeli:
Izvor: N1

Nataša Vučković, potpredsednica DS, kaže da će demokrate podržati inicijativu za spomenik Zoranu Đinđiću, ali dodaje da ako neko želi da bude Evropljanin, nije dovoljno da diže spomenike. Za to treba da menja politiku, da otvori medije, poštuje sud i sve institucije, kako bi vladavina prava zagospodarila ovim društvom, rekla je u Novom danu.

Mandatar za novu vladu i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić najavio će 2018. godine spomenik dobiti nekadašnji predsednik DS i premijer Srbije dr Zoran Đinđić. Reagujući na tu najavu, predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću hoće da podignu oni koji su ga prezirali i proganjali dok je bio živ.

Osvrćući se na to, Vučkovićeva kaže da je DS ranije pokrenula proceduru, rukovodeći se jednim demokratskim principom. „Oni koji najavljuju to, bili su ti koji su nasilnim akcijama skidali table na Bulevaru Zorana Đinđića, i pokazivali ogromnu spremnost na konfliktno ponašanje i nasilništvo… Mi smo smatrali da treba da prođe vreme kako bi se te tenzije u društvu oko Zorana Đinđića smanjile… Kad smo procenili da je za to vreme došlo, pokrenuli smo procedure“, navodi.

Kad je 2013. pokrenuta ta inicijativa, kad je Đilas smenjen, cela stvar je pala u zaborav, dodaje ona.

„Ta inicijativa se vraća u javnost, interesantno, nakon onog prošlonedeljnog pokušaja rehabilitacije Slobodana Miloševića i njegovog hapšenja“, kaže Vučkovićeva. Kad se malo preteralo sa tim pokušajem da se fantomke u Savamali porede sa hapšenjem Miloševića, e onda hajde malo o inicijativi, dodaje ona.

Navodi da će DS jednu takvu inicijativu uvek podržati i da dr Zoran Đinđić treba da ima spomenik.

„Ali ako neko želi da bude Evropljanin, nije dovoljno da diže spomenike, za to treba da menja politiku, da otvori medije, poštuje sud i sve institucije kako bi vladavina prava zagospodarila u ovom društvu, kako bi se Savamala i ostale afere rešavale institucionalno, kako priliči, treba pozvati na odgovornost policiju što nije reagovala te noći… Kad budu činili nešto takvo, kao vlast i SNS, mi ćemo reći – dobro vi ste na evropskom putu“.

Podržaćemo njihovu inicijativu za spomenik Zoranu Đinđiću, ali nećemo smatrati da to menja njihov evropski karakter, naglašava Vučkovićeva.

„Stranački izbori u septembru su bili stav većine“

Demokratska stranka je na poslednjim parlamentarnim izborima osvojila 227.589 glasova odnosno 6.02% što je za oko 11 hiljada glasova više nego dve godine ranije, ali u procentima za 0,01 posto manje u odnosu na izbore 2014. godine.

Demokrate su odlučile da će unutarstranački izbori biti neposredni i da će se održati 24. septembra i pored toga što je predsednik DS predlagao da budu održani ranije – 10. jula.

Upitana zbog čega tek septembar, Vučkovićeva kaže da su u stranci procenili da bi trebalo dobro da se pripreme, jer su u pitanju prvi takvi izbori u istoriji DS – da članovi stranke odlučuju o rukovodstvu.

Ona navodi da je potrebno da srede biračke spiskove, procene stanje u organizaciji stranke nakon izbora…

Smatra da je to dobra odluka, i ističe da je doneta nakon sedam sati rasprave. Većina je bila mišljenja da izbore treba odložiti, navela je ona. „Mislim da je nakon ovog Glavnog odbora pobedila DS, pokazujući način kako se donosi pametna odluka“, rekla je ona dodajući da je stvorena jedna dobra atmosfera, konsenzus.

U ovom trenutku se spekuliše o dvojici kandidata za predsednika stranke – to su aktuelni predsednik Bojan Pajtić i potpredsednik Dragan Šutanovac.

„I jedan i drugi su jako zaslužni za rad DS u prošlosti… Pajtić je preuzeo veliki teret kad je preuzeo stranku 2014. godine“, navodi ona i dodaje da se radi o najuglednijim funkcionerima stranke.

Na konstataciju da je jedno od imena koje se pominje i njeno, Vučkovićeva kaže da ne treba da bude bitno ko se kome više dopada, već ko će kakav program predložiti.

„Pominju se razna imena i to je normalno… Stranka pokušava da vidi šta su najbolja rešenja, osluškujući javnost. Bitno je da se članstvo ne opredeljuje za to ko nam se više dopada, već prosto da vidimo ko će kakav program predložiti, i kako da se reše problemi koji su se nagomilali i pre 2012. godine“, dodaje.

Važno je da vidimo na koji način ćemo rešiti probleme koje imamo, moramo i finansijske probleme da rešimo, da vidimo kakav će biti koalicioni potencijal stranke, navodi potpredsednica DS.

Na pitanje zašto u DS ima toliko podela i sukoba, naročito u periodu od 2012. godine, Vučkovićeva kaže da to postoji u svakoj političkoj stranci. „Kad ste na vlasti to je manje vidljivo, pa je to bilo tako manje vidljivo kad je DS bila na vlasti, a kad odete u opoziciju ta pitanja se otvore“, navodi ona.

Kaže da je takvom stanju doprinelo i to što je DS bila stalno na meti onih koji su želeli da te stranke nema. „I to su mnogi akteri u našem društvu“. Dodaje da je svemu doprinela kampanja i hajka koja se vodi protiv DS od 2012. godine. Kako navodi, to je značajno doprinelo ne samo smanjenju uticaja i ugleda DS u javnosti, već je nagomilalo i unutrašnje probleme koje sada treba rešavati. „Imamo veliki period rada ispred sebe – pre svega organizacioni i finansijski i mislim da ćemo izaći konsolidovaniji“, dodaje.

Vučkovićeva kaže da joj je jasno da su građani nestrpljivi. „I ja sam, i znam da bismo svi želeli da DS bude ona stara, ali moramo poštovati određene procedure“.

Pajtić je prvobitnu odluku o tome da izbori budu u julu doneo jer je postojao deo pritiska da imamo izbore već krajem tog meseca, navodi Vučkovićeva.

Istakla je da je, saslušavši stav većine, doneo ipak mudru odluku. „On je predložio promenu svoje odluke… To je dobra demokratska praksa“, kaže ona dodajući da je stranka time pokazala da je u stanju da promeni i sopstvenu odluku kad se saslušaju argumenti.

Ona je navela da se DS puno menjala tokom prethodnih godina, da ima jedno članstvo koje nije čvrsto strukturisano i koje moraju dobro da pripreme (za izbore u stranci). Ovi izbori jesu praznik demokratije, a pozivom na neposredne izbore želimo da ojačamo našu bazu, dodaje.

Upitana koliko je stranka zadovoljna rezultatima postignutim na proteklim izborima, Vučkovićeva kaže da su pre njih govorili da je ono što očekuju to da SNS ima manju podršku, manje mandata, da više opozicionih stranaka bude u parlamentu i dodaje da je to i ostvareno.

Malo smo razočarani rezultatom, ali s druge strane, zadovoljni smo što smo, uprskoj hajci uspeli da pređemo cenzus, kaže. Dobili smo više glasova nego 2014. godine, u mandatima nije možda isto, ali je važno da smo sačuvali jezgro biračkog tela, navodi potpredsednica DS.

„Opozicija treba da odbrani glasove građana Vračara“

Vučkovićeva je ponovila da je u stranci doneta odluka da na lokalu ne idu sa SNS i SRS, i da će tako biti i kada je u pitanju Stari grad. Govoreći o Vračaru, gde je LDP napustio pregovore zbog nesuglasica sa Pokretom „Dosta je bilo“, rekla je da bi želela da se ta stranka (LDP) vrati razgovorima.

Ona je dodala da je važno da opozicija napravi koaliciju na Vračaru i time odbrani glasove koje su građani dali. Ogromna je odgovornost na svima da se ta vlast formira na onoj liniji koju su građani pokazali da žele, navodi ona, dodajući da to sigurno nije ono što je SNS. Ona navodi da DS postupa krajnje kooperativno i odgovorno u tim pregovorima.

Govoreći o Pokretu „Dosta je bilo“, kaže da je to jedna pojava koju treba da analiziraju i da su to počeli, jer su privukli jedan broj birača, ne samo birača DS. Ona navodi da time građani šalju jednu poruku: Ove etablirane stranke više ne daju sve odgovore koje mi želimo da čujemo.

Ne gledamo šta radi „Dosta je bilo“, već slušamo građane, zbog bolje komunikacije, dodaje.

Mediji su spekulisali o povratku Borisa Tadića u Demokratsku stranku. Ona navodi da bi to za nju bilo dosta čudno, jer kad je stranku ostavio u veoma važnom trenutku, naveo je da je iz nje izašao zbog koalicije sa Zoranom Živkovićem. „Mi smo i sada u koaliciji, mene bi to začudilo… Drugo je pitanje da li mi treba da sarađujemo u parlamentu“, navodi Vučkovićeva i kaže da postoji neki prostor za to.

Celo gostovanje pogledajte u videu ispod: