Vlada Kosova hoće ratnu odštetu i deo blaga?

Vesti 02. dec 201412:47 > 12:53
Podeli:
Izvor: N1

Nova vlada Kosova neće uslovljavati dijalog priznavanjem suvereniteta, prenosi danas štampa u Prištini, ali će tražiti dosta toga, između ostalog i ratnu odštetu po raznim osnovama, ali i deo blaga zajedničke države.

Vlada će, prenosi današnja Koha ditore, umesto zalaganja za priznavanje nezavisnosti, ostati snažno angažovana na potpunoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i nastavku dijaloga. Nigde u programu, naime, nije pomenuta reč reciprocitet kad je reč o priznavanju nezavisnosti, već se navodi da je cilj da Srbija uvaži suverenitet Kosova.

U nacrtu programa kosovske vlade, u koji je Koha Ditore imala uvid, navodi se opredeljenje da se sprovedu svi sporazumi s Beogradom kao i da se otvaraju nove teme.

Takođe, tokom mandata vlada će se angažovati da proces normalizacije međudrzavnih odnosa ima jasne parametre sa procenjenim rokovima koji će biti određeni kako bi se izbegli beskrajni pregovori u trouglu Priština-Brisel-Beograd.

U kontekstu dijaloga sa Srbijom u programu nove vlade u vrhu prioriteta je pitanje uspostavljanja međunarodne granice između dve države, dok je druga prekid uplitanja Srbije na Kosovu u sferama koje nisu tretirane u Briselu.

Među temama su i međudržavna saradnja interesnih sfera uključujući vazdušni transport, ratna odšteta po raznim osnovama, pitanje nestalih lica uključujući povratak raseljenih.

Pominje se i obaveza vraćanja eksponata i dokumentacije kulturne baštine koje je Srbija uzela sa Kosova, zatim vraćanje filmova Kosovofilma, ali i penzijsko-invalidskog fonda kosovskih stanovnika.

Program se bavi i pitanjem sukcesije gde se traži deo „blaga“ bivše Jugoslavije i međunarodnog duga Kosova, ali i određen broj diplomatsko konzularnih objekata – predsavništava bivše Jugoslavije, vojnih objekata bivše države, deo arhiva nekadašnje zemlje…