Nemci smatraju da Srbija treba da otvori dosijee

Vesti 30. maj 201613:59 > 14:07
Podeli:
Izvor: N1

Otvaranje dosijea komunističkih službi bezbednosti potrebno je zato što će ta tajna policija ostati tajna sve dok ti dokumenti budu nedostupni javnosti, upozorio je nemački savezni komesar za evidenciju službe bezbednosti bivše DDR Roland Jan.

On je, na tribini o nemačkim iskustvima otvaranja dosijea i lustraciji, ocenio da je otvaranje dosijea potrebno i u Srbiji, koja je na evropskom putu, jer time treba da se oda poštovanje žrtvama, ali i utvrdi odgovornost, imenom i prezimenom, njihovih progonitelja.

Jan je rekao da su u njegovoj zemlji mnogi hteli da unište dosijee tajne službe „Štazi“, posebno zapadni Nemci, ali da se ona uspela sačuvati i u tih 111 kilometara dokumentacije iza svakog dosijea krije jedna ljudska sudbina.

Ti dosijei su podsetnik diktature i trebalo bi da posluže kao opomena, konstatovao je Jan i upozorio da dosijei tajnih službi ne bi smeli da se politički instrumentalizuju, njihovo otvaranje mora da bude „nadpartijska stvar“ i taj proces ne sme se zloupotrebiti.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, čiji dosije se, prema priznanju nekadašnjih zvaničnika Državne bezbednosti, meri u metrima, ocenio je da bi najveća i presudna nemačka investicija u Srbiju bila pomoć da se otvore tajna dosijea.

Bez toga su sve druge investicije i podrška uzaludne… Ta nemačka investicija – finansijska, organizaciona i kadrovska bila bi odlučujuća za evropsku budućnost Srbije, istakao je Drašković.

Kako je objasnio, kada bi Srbiji nemačka vlada na nekoliko godina „posudila“ stručnjake koji su radili na otvaranju tajnih dosijea „Štazija“, da oni naprave „obračun“ i otvore arhive službi bezbednosti, koji su i dalje „neokrnjeni“, za evropsku budućnost Srbije ne bi trebalo brinuti.

Reditelj Jovan Jovanović, čiji film „Mlad i zdrav kao ruža“ iz 1971, godine je zabranjen bez formalne zabrane, jer govori o počecima veze državne bezbednosti i kriminalaca, ocenio je da se u Srbiji i dalje živi u „titoizmu“, koji se sad zove „vučićizam“.

Mediji u Srbiji zatupljuju narod, zatupljuju mlade generacije. Ono što misli srpski narod, posebno mladi, nema u medijima, to ima samo na društvenim mrežama, ukazao je on.