Dačić kritikuje rezoluciju: Osudite Šešelja, ne Srbiju

Vesti 02. dec 201412:29 > 12:37
Podeli:
Izvor: N1 info

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je na sastanku šefova spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu (EP) oštro kritikovao rezoluciju o Vojislavu Šešelju koju je EP izglasao prošle nedelje.

„Šešeljeva politika treba da bude osuđena ali ne i Srbija“, poručio je šef srpske diplomatije i izrazio žaljenje što je došlo do otkazivanja njegove posete Zagrebu prošle nedelje kao i zbog otkazivanja posete premijera Hrvatske Zorana Milanovića Beogradu.

„Nastavićemo sa reformama i razvojem regionalne saradnje, kao što ćemo nastaviti i sa usklađivanjem naše spoljne politike sa evropskom“, rekao je Dačić obraćajući se kolegama iz regiona i članovima spoljnopolitičkog komiteta EP.

On je, međutim, upozorio da je teško graditi mir i stabilnost u regionu, a da ih je vrlo lako razgraditi i kao primer naveo rezoluciju o Šešelju.

 „Srbija nije učestvovala u odluci Tribunala da pusti Šešelja niti je Tribunal postavio ikakve uslove“, rekao je Dačić i podsetio da se haško tužilaštvo nije žalilo na odluku o puštanju dok je Šešelj bio u Hagu, a da se žali sad kad je u Beogradu.

Dačić je rekao da se Srbija promenila u odnosu na 1990-te godine i da je i samo prisustvo ministara iz regiona na ovoj konferenciji dokaz o tome. On je u kontekstu suočavanja sa prošlošću kritikovao EP kao i predstavnike Kosova na konferenciji, zato što nisu pomenuli neophodnost formiranja posebnog suda za zločine nad Srbima.

„Zasto niko, ali baš niko nije govorio o tome?“, upitao je Dačić.

Dačić je zaključio izlaganje rečima da se Srbija jasno ogradila od Šešeljeve politike ne samo što se vidi iz izbornih rezultata nego i kroz izjave koje su on i drugi članovi Vlade Srbije davali protekle nedelje. 

Nakon Dačićevog izlaganja za reč se javio poslanik EP Andrej Plenković koji je inicirao rezoluciju o Šešelju.

On je rekao da je odluka tužilaštva Tribunala da se Šešelj vrati u pritvor bila ispravna reakcija na rezoluciju EP i poručio da se od Srbije očekivalo i još se očekuje jasna ograda od Šešeljevog govora mržnje.