Faktor plus: SNS najpopularniji, "Dosta je bilo" sve jači

Vesti 30. maj 201612:49 > 12:52
Podeli:
Izvor: N1

Listu okupljenu oko Srpske napredne stranke podržava 50,1 odsto ispitanih građana, sledi lista okupljena oko socijalista sa 10,8 odsto podrške, dok je na trećem mestu SRS sa 8 odsto, rezultati su istraživanja agencije Faktor plus.

Prema prvom postizbornom istraživanju javnog mnjenja agencije Faktor plus, na četvrtom mestu je Pokret Dosta je bilo sa 7,5 odsto podrške, zatim DSS-Dveri 5,6 osto, listu oko Demokratske stranke podržava 5 odsto anketiranih, a SDS-LDP-LSV 4,9 odsto.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da rezultati istraživanja pokazuju postizbornu stabilizaciju rejtinga.

Prema njegovim rečima, odstupanja su statistički zanemariva, dok je Pokret Dosta je bilo sa 7,5 odsto „iskoračio u zonu političke relevantnosti“.

 Istraživanje je pokazalo da 59 odsto ispitanika ima pozitivan stav prema onome što radi i govori lider SNS-a i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić, dok njegove poteze ne odobrava 31 odsto gradjana.

Poteze Zorane Mihajlović podržava 24 odsto ispitanika, Tomislav Nikolić sa 22, Ivica Dačić sa 21 i Vojislav Šešelj sa 20 odsto dok pozitivan stav prema onome što govori i radi lider demokrata Bojan Pajtić, ima 10 odsto ispitanika.

Na pitanje kojeg političara koji nije bio član prethodne vlade niti SNS-a očekuju u sastavu nove Vlade Srbije, 24 odsto ispitanika je navelo predsednika Srpske narodne partije Nenada Popovića, a slede socijalista Branko Ružić i lider pokreta Dveri Boško Obradović.

Anketirani gradjani su kao prioritete Vlade Srbije u narednom periodu naveli povećanje investicija i rast zaposlenosti, borbu protiv kriminala i korupcije, ali i rešavanje kosovskog pitanja.

Prema istraživanju, 42 odsto anketiranih je za članstvo Srbije u EU, 35 odsto je protiv, a 23 odsto ne zna ili nema stav.

„Iako 31 odsto gradjana očekuje da će Srbija sigurno postati članica EU ako ispuni sve uslove, njih 30 odsto smatra da je to malo verovatno, čak i sa ispunjenim uslovima, dok 27 odsto veruje da Srbija izvesno neće postati deo EU jer neće ispuniti uslove. Sa stanovišta verovanja u to da ćemo postati članica EU, Srbija ne stoji dobro“, kazao je Stanković.

On je dodao da gradjani veruju da Srbija treba da bude regionalni lider u politici pomirenja i saradnje, ali i da ne očekuju da bi se regionalni odnosi mogli značajnije popraviti u skorijoj budućnosti. Istraživanje telefonskom anketom obuhvatilo je 1.200 ispitanika, bez Kosova.