Vučić: Odustajanje od Južnog toka loše za Srbiju

Vesti 02. dec. 201409:35 > 22:15
Podeli:
Izvor: N1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odustajanje Rusije od izgradnje gasovoda Južni tok loša vest za Srbiju, ali je dodao da građani ne treba da brinu o snabedevanju gasom.

„Srbija nije ničim doprinela donošenju takve odluke. Sad da li će se evrofili i rusofili međusobno optuživati ko je tu za šta kriv…Sigurno je da mi nismo ništa krivi“, poručio je Vučić.

„Država Srbija je više od šest, pa i više, sedam godina uložila u taj projekat. Mnogo truda mnogo rada od tih prvih potpisa kada su prisustvovali još (Boris) Tadić i (Vojislav) Koštunica…“, rekao je premijer.

On je kazao da je to dobar projekat kojeg se Srbija nije odricala ni pod najvećim mogućim pritiscima.

„Plaćamo cenu velikih, ali gađani Srbije ne moraju da brinu ni ove zime ni sledeće… Mi ćemo uspeti da rešimo to pitanje u najboljem mogućem interesu za građane. A da li bi bilo bolje da imamo Južni tok.. Svakako da bi i Srbija bi bila energetski bezbednija zemlja“, rekao je premijer i poručio da će Vlada Srbije uraditi svoj posao i građani ne treba da brinu.

Kako je javila Radio-televizija Srbije, Vučić je kazao da će s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim zvaničnicima o izgradnji gasovoda razgovarati po povratku iz Njujorka, sa sednice Saveta bezbednosti UN. 

Vučić i Orban razgovarali o Južnom toku

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je premijer Vučić danas razgovarao sa predsednikom vlade Mađarske Viktorom Orbanom u vezi sa sudbinom Južnog toka.

“Premijer se u toku dana čuo sa Orbanom i pretpostavljam da će usaglašavanje stavova biti regionalno“, izjavio je Antić gostujući na RTS-u. On je rekao da „niko tu odluku ne doživljava kao nešto konačno“, već kao nešto o čemu još ima prostora da se razgovara.