Ko će se i kako izboriti s problemom huligana?

Vesti 25. maj. 201618:58 > 19:14
Podeli:
Izvor: Reuters/ Marko Đurica

Srbiju čeka i obračun sa huliganizmom i neregularnostima u najpopularnijem sportu. Posle priznanja mandatara Aleksandra Vučića da u ekspozeu o tome ni reč nije napisao, ostalo je otvoreno pitanje kako će se sa tim problemima nadalje suočiti klubovi.

Zbog sukoba unutar uprave, juče je prekinuta Skupština Partizana. Istog dana, u Crvenoj zvezdi su uspehom nazvali to što je dug smanjen na 35 miliona evra.

Može da podigne BDP na četiri odsto, dovede investitore i otvori nova radna mesta, reformiše javnu upravu, Vladu i sopstvenu stranku, uđe u borbu s kriminalom i korupcijom, ali je pred huliganima, mandatar za sastav nove Vlade, prema sopstvenom priznanju, nemoćan.

„Ako me pitate zašto nemamo dovoljno snage za to, pa nemamo dovoljno snage zato što je potreban opštedruštveni konsenzus za neke stvari, potrebno je za Ustav i takve bolne stvari gde znate da ćete odmah da budete meta, da će svi da koriste i gde će svi da kažu to je gladan narod, a ne huligani“, rekao je Aleksandar Vučić.

Kako je pitanje huligana dospelo u isti koš s Ustavom pita se i pisac knjiga o dva srpska najveća fudbalska kluba, Bojan Ljubenović.

„Ja se sećam njegove izjave od pre dve, tri godine kada je prvi put osvojio vlast da se zalaže za privatizaciju Zvezde i Partizana, mene je ta njegova izjava jako obradovala jer je bio prvi političar koji je tako nešto glasno izgovorio. Međutim, nije prošlo godinu, godinu i po dana kada je prvi put priznao da nema snage da to uradi“, navodi Ljubenović.

A huligani su nastavili da divljaju po stadionima i oko njih. Posle napada na pratnju direktora Partizana, strahovalo se da huligani ne upadnu i na izbornu Skupštinu. Jake mere obezbeđenja u salu su propuštale samo delegate. Ipak nasilničko ponašanje nije izostalo.

„Videli ste ljude iz političkog života, videli ste sekretara ministarstva spoljnih poslova, funkcionere državnih preduzeća koji se bore grčevito za prekidanje Skupštine zato što nisu imali većinu“, kaže direktor Partizana Miloš Vazura.

Bez prekidanja, gotovo istovremeno održana je skupština u Crvenoj zvezdi, na kojoj su izabrani novi članovi Upravnog odbora. Direktor kluba Zvezdan Terzić zahvalio se sponzorima, posebno Vučiću, za koga je rekao da ima razumevanje za sport u Srbiji.

Prethodni, politički kadrovi, Upravnog odbora, napustili su klub pre deset meseci, kada je to od njih zatražio premijer Vučić nezadovoljan situacijom u klubu i revoltom navijača prema njima.