SDS i Libek traže rasvetljavanje okolnosti smrti čuvara

Vesti 25. maj. 201617:19 > 17:26
Podeli:
Izvor: N1

Gradski odbor SDS u Beogradu zatražio je od nadležnih organa da najhitnije ispitaju okolnosti pod kojima je preminuo svedok rušenja u Savamali Slobodan Tanasković. Libertarijanski klub Libek od ministra unutrašnjih poslova traži smenu šefa beogradske policije Veselina Milića.

„Smatramo da je neophodno da nadležne institucije što hitnije izađu u javnost sa rezultatima istrage i verodostojnim lekarskim izveštajem o uzroku smrti preminulog čuvara i neposrednog očevica rušenja u Hercegovačkoj ulici. Nedopustivo je da ni nakon mesec dana od rušenja objekata nemamo pomaka u istrazi, što nakon smrti jednog od svedoka ceo slučaj čini još više zabrinjavajućim i zato insistiramo na što hitnoj reakciji nadležnih organa“, navodi se u saopštenju.

SDS je naveo da je bitno da se ispitaju okolnosti pod kojima je Tanasković umro, jer je on tokom rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici Tanasković bio maltretiran i vezan.

SDS je pozvao svoje članstvo i Beograđane da se danas od 18.00 ispred Skupštine grada pridruže protestu zbog rušenja u Savamali i maltretiranja građana koji su bili svedoci.

Liber: Smeniti šefa beogradske policije

Libertarijanski klub Libek saopštio je da je smrt Slobodana Tanaskovića, čuvara srušenog objekta kompanije „Iskra“, jedinog svedoka divljačkog rušenja u Hercegovačkoj, koji je u izbornoj noći kidnapovan od strane 30 ljudi u fantomkama, kap je koja je prelila čašu.

Nemamo razumevanja za ćutanje institucija i bahatost gradske vlasti, navodi se u saopštenju Libeka koji od ministra unutrašnjih poslova traži smenu šefa beogradske policije Veselina Milića.

Ocenjuje se da je on najodgovorniji za to što policija u izbornoj noći nije izašla na teren i sprečila divljanje u Hercegovačkoj, kao i hitno procesuiranje svih odgovornih za ovaj slučaj.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je, nakon informacija o smrti noćnog čuvara koji je bio svedok rušenja objekata u beogradskoj Hercegovačkoj ulici, još mnogo veća inače nesporna obaveza nadležnih da javnosti objasne šta se krije iza događa u noći 25. aprila.

Slobodan Tanasković (1958 – 2016) čuvar objekata u Hercegovačkoj koji je bio svedok noćnog rušenja i kog su maskirani napadači vezali, oduzeli mu mobilni telefon i lična dokumenta, preminuo je juče popodne na VMA.

Podsetimo, još uvek nepoznate osobe su u izbornoj noći, pod fantomkama, srušile više objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj četvrti Savamala.

Premijer Srbije i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić juče je izjavio da će nadležni organi da reše slučaj Savamale i da misli da ima napretka.

On je dodao i da nije pročitao izveštaj Saše Jankovića, koji je utvrdio da se policija nije odazivala na pozive građana povodom rušenja u Savamali, ali da je svima rekao da postupaju po uputstvima zaštitnika građana