Milivojević: Vučić ima dosta materijala protiv SPS

Vesti 23. maj 201610:12 > 10:14
N1

Prošlo je mesec dana od parlamentarnih izbora, a za sada se jedino zna da će premijer biti Aleksandar Vučić, dok su mogući koalicioni partneri i budući ministri i dalje nepoznati. Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da političari ćute jer bi dug jezik mogao da smanji šanse potencijalnim ministrima.

„Znaju Vučića i znaju da smanjuju sebi šanse ako se samokandiduju“, kaže Milivojević.

Analitičar Dejan Vuk Stanković dodaje da je logično da se akteri usredsrede na interne konsultacije u periodu kada se vlada formira.

„Vladu će sigurno podržati Savez vojvođanskih Mađara, što će obezbediti širu većinu, a vlada će funkcionalno biti veoma stabilna. Ima još kandidata koji se nameću kroz javnost – partija Muamera Zukorlića, albanski poslanik iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, govori se i o SPS, što nije isključeno“, kaže Stanković.

Za sada se u javnosti najviše nagađa da li će u novu vlast ući i Socijalistička partija Srbije. Dok ministar Nebojša Stefanović kaže da bi vrh SNS bilo teško ubediti u ponovnu saradnju sa socijalistima, lider SPS Ivica Dačić ponavlja da bi takva koalicija bila u interesu Srbije.

Cvijetin Milivojević smatra da je razgovora između Vučića i Dačića sigurno bilo, samo je pitnaje koliko su bili formalni.

„SPS je sebe doveo u nezgodnu situaciju uz obrazloženje, koje je tačno, da su oni stranka koja ne može da funkcioniše van vlasti. Ne možemo pobeći od činjenice da Aleksandar Vučić ima dosta materijala protiv ljudi iz vrha SPS. Pitanje je političke taktike da li će to upotrebiti ili ne. Ružić se odavno distancirao od Vučića, a Dačić pokušava to da pegla“, objašnjava Milivojević.

Dejan Vuk Stanković dodaje da je SPS pokazao da može da sarađuje sa SNS, prihvatajući u potpunosti briselski proces, smanjenje plata i penzija i aranžmane sa MMF.

„Vlasti ima uvek dovoljno i mnogo tako da je možete raspodeliti svakome. Apetiti SPS mogu biti zadovoljeni“, kaže Dejan Vuk Stanković.

On objašnjava da u SPS postoji struja oko Ivice Dačića, koja je stanovišta da teško mogu da funkcionišu kao opoziciona partija, i druga struja koju predstavlja Branko Ružić, a koji smatra da je svako učešće u vlasti potčinjavanje Aleksandru Vučiću.

U javnosti se spominje da bi u novu vladu mogla da uđe i Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića, kao i Liga socilademokrata Vojvodine Nenada Čanka.

Milivojević napominje da bi SNS konfrotirao sebe u očima svog biračkog tela, ako bi LDP ušao u vlast.

„Birači SNS nisu evrofanatici, priče Čanka i LDP njima nisu bliske“, ističe Milivojević.