Sahranjen knez Aleksandar Karađorđević

Vesti 20. maj 201614:13 > 19:37
Tanjug

U Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu sahranjen je knez Aleksandar Karađorđević, sin kneza Pavla Karađorđevića i kneginje Olge. Posmrtni ostaci kneza Aleksandra, koji je preminuo 12. maja u Parizu u 92. godini u Beograd su preneti 18. maja.

Ko to može da okupi ovoliko sveštenih lica na jednom mestu, a da nije patrijarh na saboru? Na Oplencu je to učinio sin kneza namesnika Pavla Karađorđevića i čukununuk vožda Karađorđa, vođe Prvog srpskog ustanka.

Osim rođene sestre s knezom Aleksandrom su se trosatnom ceremonijom oprostili i šef države, ali i vojske Srbije.

Mesto sahrane u porti crkve Svetog Đorđa knez je izabrao sam, a do tamo su ga ispratili tzv. Kneževi Šumadinci. Jedan od njih došao je iz Aranđelovca.

Tanjug

„Volim što se ovo danas dogodilo lepo, jedino ova kiša, ali to naš narod kaže: Kad kiša pada na sahrani onim što je umro kaže žao! E sad možda i jeste možda i nije“, kaže Miodrag Bošković, jedan od „Kneževih Šumadinaca“.

Od kraja Drugog svetskog rata pa sve do 2000. knez Aleksandar bio je u izgnanstvu. Komunisti su mu oduzeli građanska prava, pa je živeo u Parizu, odakle se kao pokojnik i konačno vratio u Srbiju. Tu su ga osim rođaka, dočekali i malobrojni građani i građanke uglavnom iz Topole.

Tanjug

„Došla sam da ispratim kneza, tako. Našeg Šumadinca“, rekla nam je jedan od žena koja je prisustvovala dočeku posmrtnih ostatka kneza Aleksandra.

Dok je za neke ključno poreklo, drugi su čak iz Beograda došli zbog kneževog potomstva. A nekima su ipak ti drugi, između ostalog bili povod da se popnu na oplenačko brdo.

„I ove sam sad čekala ispred što su stigli tu i volim moju Topolu, volim Šumadiju, volim ovaj Oplenac što je ovde“, rekla nam je žena koja je bila prisutna.

Iako su pozvali medije, članovi dinastije nisu bili raspoloženi za usmenu reč. U saopštenju kabineta pokojnog kneza naveli su: pažnju javnosti posebno je privukao 1999. kada se izvinio srpskom narodu za učešće porodice Karađorđević u stvaranju Jugoslavije. To je smatrao tragičnom greškom.
Inače, što u porti što u kriptama crkve Svetog Đorđa ovde na Oplencu sahranjeno je 28 članova kraljevske porodice Karađorđević.