Nikolić pozvao radikale na konsultacije, Šešelj ne ide

Vesti 20. maj 201611:26 > 16:54
Tanjug/Marko Đoković

Srpska radikalna stranka saopštila je danas da toj stranci stigao poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića na konsultacije o dodeli mandata za sastav nove Vlade Srbije i da će SRS predstavljati potpredsednik stranke Nemanja Šarović i generalna sekretarka Nataša Jovanović.

„Na vanrednoj sednici Predsedničkog kolegijuma Srpske radikalne stranke jednoglasno je doneta odluka da izbornu listu Srpska radikalna stranka – dr Vojislav Šešelj na konsultacijama predstavljaju zamenik predsednika stranke Nemanja Šarović i generalni sekretar Nataša Jovanović“, navodi se u saopštenju.

U pozivu predsednika Nikolića, koji je SRS dostavio medijima piše: „Obaveštavam vas da sam obavio razgovor sa Aleksandrom Vučićem, predstavnikom izborne liste ‘Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje’ koji me je obavestio da je obezbedio većinu za izbor Vlade u Narodnoj skupštini. Pre nego što Narodnoj skupštini predložim kandidata za predsednika Vlade, spreman sam da saslušam vaše mišljenje“.

Konsultacije će biti održane u ponedeljak, 23. maja u 10.30 u Predsedništvu.

SRS je na parlamentarnim izborima održanim 24. aprila osvojio 22 poslanička mandata.

Nikolić je juče obavio konsultacije sa predsednikom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem. SNS je osvojila najviše mandata – 131.

Na konsultacijama i DSS-Dveri, DS i Dosta je bilo

U ponedeljak će na konsultacija sa Nikolićem doći i predstavnici ostalih izbornih lista koje su dobile mandate u parlamentu, potvrđeno je agenciji Beta u više stranka.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je agenciji Beta da je koalicija DSS-Dveri dobila poziv i da će na konsultacije sa predsednikom ići u ponedeljak u 12.30. Ona je kazala da će listu DSS-Dveri predstavljati ona, budući poslanik Miladin Ševarlić i predsednik Dveri Boško Obradović.

Sanda Rašković Ivić je kazala da će sa predsednikom razgovarati o strateškom usmerenju države, odnosno o Ustavu, raspisivanju referenduma za članstvo u NATO i Evropskoj uniji, vojnoj neutralnosti, kao i da će jedna od tema biti Kosovo.

„Jasno je da postoji većina, mi se na to nećemo osvrtati mnogo, ali ćemo predsedniku reći neke stvari koje moraju da budu kazane jer su značajne za funkcionisanje i usmerenje države“, rekla je Sanda Rašković Ivić, čija lista je osvojila 13 mandata u parlamentu.

Pokret Dveri saopštio je da će delegacija Srpskog pokreta Dveri otići na konsultacije sa predsednikom Srbije i da ih „živo interesuje“ šta ima da im lično poruči Tomislav Nikolić, jer Dveri njemu imaju mnogo toga.

Dveri navode da su dobili poziv predsednika Srbije za konsultacije o formiranju nove Vlade Srbije.

U Demokratskoj stranci agenciji Beta je potvrđeno da će konsultacije sa predsednikom biti održane u ponedeljak u 11.00. DS je na izborima 24. aprila osvojila 16 mandata.

U Pokretu „Dosta je bilo“ Saše Radulovića kazali su da je poziv stigao juče, da će na razgovor sa Nikolićem ići predsednik pokreta Radulović, potpredsednici Dušan Pavlović i Aleksandar Stevanović, kao i Jasmina Nikolić.

Stevanović je kazao da je sastanak sa predsednikom Nikolićem zakazan za ponedeljak u 11.30.

 „Ne očekujemo ništa posebno, evidentno je da ne možemo da imamo većinu. Biće to jedan kurtuozan razgovor“, rekao je Stevanović za agenciju Beta.

„Dosta je bilo“ ima 16 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije.