NVO traže smenu Ratka Dmitrovića, on preti tužbama

Vesti 18. maj 201613:28 > 14:44
Podeli:
Izvor: Medija centar Beograd

Pet nevladinih organizacija koje čine Kuću ljudskih prava pozvalo je Vladu Srbije da pokrene smenu direktora i glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti Ratka Dmitrovića. Istovremeno novinarska udruženja iz regiona najoštrije su osudila neprimerene medijske pritiske na Nezavisno udruženje novinara Srbije, njegove članove i najuže rukovodstvo.

Kuća ljudskih prava apelovala je danas na sve donosioce odluka da hitno prestanu s političkim priticima koji urušavaju slobodu medija u Srbiji.

Istakli su da Vlada Srbije, kroz svoj vlasnički kapital i uređivačka prava koja ima u Večernjim novostima, treba da pokrene smenu Dmitrovića zbog njegovog tvita „Više je u NUNS-u 90-ih bilo (i danas ima) simpatizera ustaške HRV nego u ondašnjem i sadašnjem Hrvatskom društvu novinara“.

„Vlast ostaje nema i na očigledno korišćenje govora mržnje urednika Večernjih novosti, čiji je vlasnik država koja i polaže pravo na postavljanje urednika i time definisanje pravca uređivačke politike. Proglašavanje članova novinarskog udruženja antisrbima, koje finansiraju ustaše, predstavlja eklatantan primer govora mržnje koje je karakterisao najgore periode devedesetih godina“, naveli su.

Ratko Dmitrović se svoje prošlosti ne stidi, mada bi trebalo, poručuje Lila Radonjić.

„Živimo jedno doba koje liči na devedesete, ali to doba ne kreiraju ljudi koji pokušavaju da se prikažu kao novi evropejci, nego kao baš stari ratni huškači, sa opasnim porukama svojim kolegama, prizivajući i neke maskirane ili fantomski obojene ljude da takvu stvar reše, kao što je nekada bilo. Zbog Dmitrovića i sličnih NUNS je i osnovan 90ih godina“, poručila je Lila Radonjić, jedan od osnivača NUNS-a.

Dmitrović i na ovo ima spreman odgovor, doduše na Tviteru . „Ako budem imao vremena podneću dvadesetak tužbi zbog optužbi za ‘ratno huškanje’ i sve ću da dobijem“, poručio je Dmitrović i tako javnost podsetio da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine nikada nije procesuiralo nijedan slučaj „ratkog huškanja“.

NUNS pisao Nadzornom odboru „Novosti“

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je Nadzorni odbor kompanije „Novosti“ da smeni Ratka Dmitrovića sa mesta direktora i glavnog i odgovornog urednika Večenjih novosti zbog, kako smatraju, „skandaloznog, neprihvatljivog i ničim opravdanog napada“ na to novinarsko udruženje.

U saopštenju se navodi da je Dmitrović na tviter nalogu ocenio da je u NUNS-u 90-ih godina više bilo simpatizera „ustaške HRV“, nego u ondašnjem i sadašnjem Hrvatskom društvu novinara. Takođe se dodaje da je Dmitrović novinarku Vremena i članicu NUNS-a Jovanu Gligorijević optužio za „kroatofilstvo“ zbog toga što objavljuje tekstove na jednom hrvatskom portalu.

Dodaje se da je, dan kasnije, Dmitrović ponovio svoje stavove.

„Smatramo da je nedopustivo da bilo ko, a posebno neko ko se nalazi na čelu dnevnog lista čiji je suvlasnik država, javno koristi govor mržnje u javnoj komunikaciji. Podsećamo da je govor mržnje zabranjen medjunarodnim i domaćim zakonima a posebno ukazujemo i na etičku i profesionalnu odgovornost novinara i urednika za javno izgovorenu ili napisanu reč“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Pismo koje je potpisao predsednik NUNS-a Vukašin Obradović poslato je predsedniku Nadzornog odbora „Novosti“ Goranu Nikoliću i članovima Dijani Vukomanović, Tatjani Vidojević, Maji Ninković Ćorac i Srdjanu Muškatiroviću.

Osude iz regiona

Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova i Udruženje novinara Makedonije iskazala su punu solidarnost sa članovima NUNS-a i dala im punu podršku u borbi za slobodno, odgovorno i etično novinarstvo, lišeno svake mržnje i posvećeno demokratskim vrednostima.

Glavni i odgovorni urednik Večenjih novosti Ratko Dmitrović članove NUNS-a je proglasio „simpatizerima ustaške Hrvatske“, a članicu Izvršnog odbora NUNS-a Jovanu Gligorijević optužio za „kroatofilstvo“ samo zato što objavljuje tekstove na jednom hrvatskom portalu.

Novinarska udruženje iz regiona navela su da je nedopustivo korišćenje govora mržnje i huškanja u javnoj komunikaciji uopšte, a da je posebno neprimereno da takav govor koriste novinari ili urednici, koji imaju posebna etička pravila i odgovornost za javno izgovorenu ili napisanu reč.

„S obzirom da je Dmitrović na čelu uticajnog srbijanskog dnevnika čiji je delimični vlasnik država Srbija, njegov huškački govor ima naročitu težinu i zahteva javnu osudu srbijanske medijske zajednice i adekvatno reagovanje državnih institucija Srbije“, piše u saopštenju.