Hoćemo li gledati javne pregovore o formiranju vlasti?

Vesti 15. maj 201618:23 > 19:02
N1

Formiranje lokalnih vlasti bacilo je u drugi plan formiranje republičke vlade. Nakon što su u beogradskoj opštini Stari Grad vlast demokrata podržali radikali, a pokret Dosta je bilo otišao u opoziciju, iz tog pokreta imaju uslove za vlast na opštini Vračar.

Naprednjaci tamo imaju odbornika manje od demokrata, ali ni jedni ni drugi ne mogu bez odbornika Saše Radulovića. Kako tvrde u pokretu Dosta je bilo, izvesno je da neće ni pod tačkom „razno“ s naprednjacima, dok za demokrate imaju spisak uslova: transparentnost, nova lica i da neka stara odu u istoriju.

No, uporedo sa tim pregovorima građani su pokrenuli jednu inicijativu – da se pregovori DS i DJB odvijaju javno, uz živi prenos.

Na pitanje kako komentarišu tu inicijativu, odbornici odgovaraju:

“To je vrlo interesantna inicijativa, ona ima jednu opasnost, da može da se pretvori u rijaliti, to nam svakako ne odgovara, ali ja bih podržao tu inicijativu, da građani vide na koji način se pregovara”, ističe Branimir Kuzmanović iz DS-a.

Njegov kolega iz DJB-a Milenko Petronijević ističe: “Budući da je jedna runda pregovora već obavljena, bojim se da bi narod ostao uskraćen za prvu epizodu tog famoznog serijala, a vi znate da je prva epizoda uvek najinteresantnija i predstavlja uvod u ceo rijaliti”.

Rijaliti više u rijaliti Srbiji – to nam ne treba, ne shvatajte ovo doslovno, kaže novinar Tibor Jona. Ali čitajte između redova, poručuje. “To je jedna poruka političarima, odnosno predstavnicima ove dve stranke da čak ni njihovi glasači, odnosno njihovi simpatizeri u njih ne veruju”.

Jer šta se zapravo dešava s vašim glasovima kada papir postane mandat? Da li se iza zatvorenih vrata lokalnih parlamenta njima trguje kao na pijaci?

“Ja mislim da je to mnogo gore. Na pijaci postoji nekakav red, imate tezgu, imate prodavce, imate kupca, znate šta je predmet trgovine, a mislim da bi nas ovo onako otreznilo beskrupuloznošću i tom nekom vrstom bahatosti koju bi primetili”, ocenjuje Jona.

Predmet trgovine ovga puta ima konkretno ime i prezime. Branimir Kuzmanović iz Demokratske stranke na čelu Vračara bio je devet godina i dosta je bilo – uslovljavaju iz istoimenog pokreta.

“Na političke funkcije u opštini Vračar i bilo gde drugo, ne mogu da dođu lica koja su pod krivičnim prijavama Državne revizorske institucije. Ako je to pijačarenje – onda pijačarimo”, navodi Petronijević iz Pokreta Dosta je bilo.

Kuzmanović odgovara u navodi: “Jako su neprijatne optužbe da sam imao ličnu korist. Ja imam stan od 80 kvadrata, javno objavljenu imovinu i jedan automobil iz 2010. Ova priča ne doprinosi pregovorima”.

Demokratska stranka Vračarom vlada punih 26 godina, Srpska napredna ni uz pomoć socijalista neće moći da je preuzme, zato na ovoj opštini nema vlasti bez pokreta Dosta je bilo čiji je ucenjivački potencijal najveći. Hoće li sve biti stvar principa ili apetita ostaje da se vidi?