Stanarima Cetinjske od sastanka sa Vesićem sve gore

Vesti 15. maj 201613:34 > 13:38
Bojana Janjić

Pojačane kontrole rada noćnih klubova u Cetinjskoj i okolnim centralnim ulicama u Beogradu, koje su prema izveštaju gradske uprave sprovele komunalna i saobraćajna policija u noći 14. maja, samo potvrđuju da rad javnih službi zavisi od političke volje, ocenili su udruženje "Beograđani protiv noćne buke" i skupština stanara Cetinjske ulice.

U zajedničkom saopštenju navedeno je da su stanari Cetinjske javili da je tokom noći buka u dva ujutru bila tolika da su i sami zvali Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Kao i uvek, trebalo ih je ubeđivati da pošalju patrolu. Komunalna je bila, postoje i snimci, a muzika je pojačana čim su se udaljili. Stanari tvrde da im je od sastanka sa gradskim menadžerom sve gore“, navela je predsednica udruženja „Beograđani protiv noćne buke“ Ana Davičo.

Ona je podsetila da su kontrole usledile pošto je gradski menadžer Goran Vesić na sastanku sa predstavnicima skupština stanara te ulice 13. maja javno obećao da će problem buke iz noćnih klubova biti trajno rešen do septembra.

Davičo je rekla da i da to udruženje i skupština stanaru uvažavaju da Vesić želi da donese nove propise, iako već postoje propisi i Beograd već ima ovlašćenja, kao što su ovlašćenja ekološkog inspektora da zatvori lokal koji se ne pridržava rešenja o ograničenju buke, komunalnog policajca da pleni uređaje posle ponovljenih prijava građana, ili građevinskog inspektora da naloži dodatnu zvučnu izolaciju.

„Od njega i gradonačelnika Siniše Malog očekujemo da, u skladu sa svojim obećanjem koje su preneli brojni mediji, javnosti objasne zbog čega Grad ne primenjuje svoja postojeća ovlašćenja u oblasti zaštite od buke i navedu konkretne korake, odgovorne ljude i rokove za sve kratkoročne i dugoročne mere koje su imali u vidu“, dodala je Davičo.

Ona je u ime „svih Beograđana“ zatražila i da na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, Gradska uprava na svakih mesec dana od datog obećanja, dakle svakog 13. u mesecu objavljuje izveštaje o tome šta je konkretno urađeno.

„Nećemo dopustiti da ovo bude još jedno od bezbroj praznih obećanja. Ne tražimo progon noćnih klubova, već sprovođenje propisa koji će obezbediti suživot svih Beograđana bez ugrožavanja ičijih ljudskih i građanskih prava“, navela je Davičo.