Garda Srbije proslavila 168 godina postojanja

Vesti 06. maj 201613:06 > 13:07
Tanjug/ Tanja Valič

Jedinica Garde Vojske Srbije (VS) proslavila je danas 186 godina od osnivanja u kasarni Dedinje u Beogradu. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na svečanosti da su dosadašnjim radom i zalaganjem pripadnici Garde zaslužili divljenje i poverenje svih građana.

Komadant Garde Milomir Todorović rekao je da je ugled te jedinice nesporan i da vremenom postaje sve veći čime doprinosi sveukupnoj stabilnosti Srbije.

„Garda je učesnik i svedok stvaranja časne istorije srpske vojske, a njeno ime naš moralni oslonac i podsticaj za visoke i zahtevne ali ostvarive ciljeve. Uostalom to je i jedini put i način da u današnjim vremenima, punim svakojakih izazova i iznenađenja najstarija jedinica Vojske Srbije bude dorasla najsavremenijim zadacima“, rekao je Todorović.

Tanjug/ Tanja Valič

Predsednik Nikolić je istakao da su snaga i uvežbanost, dostojanstvo i vojnički ponos pripadnika Garde prva slika i prvi utisak koji o njoj stiče svaki zvaničnik iz sveta koji dolazi u goste.

„Jedinstven strojevi korak, vojnička disciplina, uvežbanost i izvanredno vojničko i ljudsko ponašanje izvan parade i kasarne oduševljavaju građane širom sveta. Na takvu elitnu jedinicu VS možemo se osloniti s ponosom“, poručio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, ne menjajući namenu od osnivanja do danas, Garda je nastavila da čuva otadžbinu, čast države i naroda.

Tanjug/ Tanja Valič

Predsednik Srbije je posebno istakao učešće Garde na vojnim paradama u Moskvi i Pekingu i dodao da je sa gardistima pre tri nedelje obeležena 100. godišnjica iskrcavanja Srpske vojske na Krf u Prvom svetskom ratu.

Na svečanosti je organizovan defile jedinice uz pratnju orkestra Garde, a bila su izložena i vozila kojima se vozio Tito – dva mercedesa pulmana, rols-rojs i beli pinc gauer, koji je prevezao telo patrijarha Pavla do manastira Rakovica gde je sahranjen.

Garda Vojske Srbije obeležava svoj Dan u znak sećanja na 6. maj 1830. godinu kada je prva gardijska jedinica osnovana u Kneževini Srbiji.