Euleksu će tokom maja biti produžen mandat na Kosovu

Vesti 04. maj 201611:43 > 11:48
Izvor: Reuters/Hazir Reka

Kosovski ministar pravde Hajredin Kuči izjavio je da bi usaglašavanje pravnih propisa i razmena pisama, potrebnih za produžetak mandata misije EU za vladavinu prava (Euleks) na Kosovu, trebalo da bude završeno tokom maja.

Kuči je za list Koha ditore kazao da će se izmenama zakona koje su potrebne za produžetak mandata Euleks-a baviti radna grupa u kojoj su predstavnici kancelarije predsednika Kosova, kabineta premijera, Skupštine, Ministarstva pravde i unutrašnjih poslova, Sudskog i Tužilačkog saveta i EU.

„Očekujemo da će ovo pitanje uskoro biti zaključeno i da će procedura potpisivanja i usvajanja od strane Skupštine biti zaključena ovog meseca“, rekao je ministar.

Prema navodima izvora iz Vlade Kosova, dokumenti za produženje mandata Euleksa biće razmotreni i usaglašeni tokom sutrašnje posete visoke predstavnice EU Federike Mogerini Prištini.

„Dva ključna pitanja o kojima će se razgovarati tokom posete Mogerini su vizna liberalizacija i produženje mandata Euleksa. Ta pitanja će dominirati dnevnim redom susreta Mogerini sa institucionalnim liderima Kosova, ali razgovori će se fokusirati i na pitanja vezana za dijalog sa Srbijom, sa posebnim osvrtom na sporazume koji se ne sprovode“, rekao je izvor vlade u Prištini.

Dvogodišnji sporazum Kosova i EU o misiji Euleks ističe 14. juna, a pre tog datuma dve strane treba da potpišu novi sporazum, odnosno da razmenom pisama predsednika Kosova i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku produže mandat te misije.

Skupština Kosova treba da ratifikuje razmenu pisama kao međunarodni sporazum što zahteva dvotrećinsku većinu u parlamentu.