Branko Miljuš: Često mediji kritikuju radi kritike

Vesti 04. maj 201608:37 > 08:38
Podeli:
Izvor: N1

Postoji čitav spektar medija. Mediji su slobodni da kritikuju izvršnu vlast, ali sa strane medija ima nedovoljne odgovornosti. Često kritikuju radi kritike. Mediji bi mogli da igraju konstruktivniju ulogu, kaže direktor i glavni urednik nedeljnika Ekspres Branko Miljuš.

Branko Miljuš kaže da je moguće da novine budu profitabilne.

„Svi smo se zalagali za otvoreno tržište, i morate da tražite svoje mesto. Suočeni smo velikim brojem medija koji se bave propagandom i urušavaju kredibilitet medija koji rade svoj posao. Dobri mediji će naći mesto na tržištu“, kaže Miljuš.

Glavni urednik nedeljnika Ekspres kaže da su izabrali upravo to ime, pošto su verovali da „može da zaživi na tržištu“.

U novom broju ovaj nedeljnik donosi intervju sa nekadašnjim direktorom RTS Dragoljubom Milanovićem. On je optužen da je direktno odgovoran za smrt šesnaestoro radnika RTS ubijenih u napadu NATO-a u aprilu 1999.

Nekadašnji Okružni sudu u Beogradu osudio je Milanovića u junu 2002. na deset godina zatvora zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti, odnosno nepoštovanja odluke nadležnih saveznih vlasti o izmeštanju ljudstva i tehnike državne televizije na alternativne lokacije.

Miljuš kaže da je nekadašnji direktor RTS platio veliku cenu.

„Milanović ne kaže da nije kriv nego da zna da „nije kriv zato što je neko pogodio bombom zgradu RTS“…Sada je kriv direktor televizije zato što je granata pogodila televiziju? Ta fama da se znalo da će biti gađan RTS nije tačna“, kaže Miljuš.

Direktor Ekspresa kaže da se njegova kazna nije završila ni kada je odslužio kaznu zatvora.

„Platio je sve cene, čak i da je potpuno kriv, a linč prema njemu se tu nije zavrio. Osuda društva se ne završava na njemu, produži se na njegovu suprugu na njegovu decu. Takve ljude i njihove porodice treba ostaviti na miru bez obzira šta je njihov greh“, kaže Miljuš.

„U Prištini dobrodošli ako niste došli da ostanete“

Govoreći o svojoj poseti Prištini, Miljuš kaže da ona izgleda kao „bilo koji drugi tranzicioni grad“.

„Zločinci stoje na bistama, ali ta tišina kada pričate o tome da su tu nekada živeli Srbi…Skeleti kuća su opomena da se nešto desilo. Dobrodošli ste, dok god niste došli da ostanete“, kaže Miljuš.

Govoreći o fondu supruge Tomislava Nikolića, Dragice Nikolić, koji je skupio velika sredstva u prethodnom periodu, Miljuš kaže da je bitno da proces prikupljanja humanitarne pomoći bude transparentan.