Stranke uglavnom bez komentara na promenu vlasti u Vojvodini

Vesti 26. apr 201618:43 > 18:47
N1

Partije u Vojvodini za sada uglavnom ćute i o rezultatima i o formiranju buduće vlasti u pokrajini. Demorkate koje su posle 16 godina izgubile vlast kažu da su spremne za opozicioni nastup.

Velika sala pokrajinskog parlamenta danas je prazna, a većinu poslaničkih klupa uskoro će zauzeti poslanici Srpske napredne stranke.

Iz pokrajisnkog odbora SNS-a rekli su nam da ne daju nikakve komentare pre objavljivanja zvaničnih rezultata. U Ligi socijaldemokrata Vojvodine neće da govore do sutra. Predsednik pokrajinskog odbora SPS-a Dušan Bajatović nije mogao da nam da izjavu iz zdravstvenih razloga.

Nezadovoljni rezultatima, ali raspoloženi za razgovor bili su u pokrajinskom DS-u. O budućim koracima nisu govorili, ali predsednik Pokrajinskog odbora DS-a Mirosav Vasin obećava da će demokrate biti snažna opozicija. Za rezultat kaže da je posledica forsiranja kulta Aleksandra Vučića.

“Imali smo i raspisane paramentarne izbore da bi se skrenula tema sa Vojvodine na opet Aleksandra Vučića, i opet taj rezultat je očekivan imajući u vidu sve to čemu smo mi bili izloženi, da ne govorim o prethodne tri godine gde smo bili satanizovani”, kaže Vasin.

U Savezu vojvođanskih Mađara su zadovoljni rezultatima. Što se tiče koaliciniih planova, njihov lider Ištvan Pastor kaže da neće biti iznenađenja.

“Ja sam u izbornoj kampanji izgovarao rečenice koje su bile jednoznačne, a to je da nastavimo saradnju sa SNS-om nakon izbora na republičkom nivou, i na lokalnim nivoima gde smo takvu saradnju imali u prethodne dve godine, odnosno da takvu saradnju proširimo na pokrajinski nivo”, podseća Pastor.

Analitičar Mikloš Biro kaže da uspeh pokreta Dosta je bilo u Vojvodini nije nikakvo iznenađenje, jer je pokret jedini imao definisan program za razliku od ostatka opozicije, koja je samo napadala Aleksandra Vučića. Forsiranje njegovog lika tokom kampanje, smatra glavnim uzrokom rezultata na izborima u pokrajini.

“Svi oni koji su glasali za Vučića su glasali na svim nivoima otprilike podjednako i procenti se minimalno razlikuju kad gledate od republike do grada, i to je po meni osnovno objašnjenje ovog rezultata”, kaže Biro.

On dodaje da rezultat koji je postigla Liga nije nikakva promena u odnosu na prethodne izbore, budući da su ligaši u Vojvodini uvek osvajali 6 do 8 odsto glasova. Veruje da će nova konstalacija vlasti raditi na postepenom ukidanju ovlašćenja pokrajine.