Ruši se Miksalište zbog Beograda na vodi

Vesti 26. apr 201616:01 > 16:56
Mikser

Miksalište, jedinstven prostor za pomoć ugroženima iz ratom zahvaćenih područja Bliskog Istoka, u Mostarskoj ulici u Beogradu, biće srušeno u sredu 27. aprila, zbog izgradnje projekta “Beograd na vodi”, saopšteno je iz organizacije Mikser.

Dragi Mikserovci, dragi građani, prijatelji, volonteri, partneri sa kojima smo zajedno uspeli da izgradimo Refugee Aid Miksalište kao jedinstvenu instituciju na balkanskim prostorima za pomoć ugroženima iz ratom zahvaćenim područijia Bliskog Istoka, imamo tužnu vest, a ona glasi da Miksalište prestaje da postoji sutra, 27. Aprila, u 10 časova kada je zakazano rušenje našeg objekta u Mostarskoj 5”, saopšteno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici „Refugee Aid Miksalište“.

Skupština grada Beograda je, kako se navodi, preko nadležnih institucija obavestila Miskalište da nema prostora za odlaganja postupka rušenja, te da je odluka pokrivena papirima koji su dostavljeni vlasniku parcele koji Miksalište, kao zakupca prostora, nije obavestio o tome. “Moraju da nas ruše u roku od 48 sati. Zbog projekta ‘Beograd na vodi’”, konstatuju u organizaciji Mikser.

Mi i dalje ne verujemo da je tako nešto moguće, čak i u zemlji Srbiji. Pokušali smo da razumemo, shvatimo, odakle ta brzina, odakle i zašto ta i tolika čizma, gde smo to mi pogrešili baveći se humanitarnim radom. Još pre par meseci smo samoinicijativno najavili da ćemo se seliti sa ove lokacije, početkom juna, pokušavajući da razumemo tajanstveni projekat ‘Beograd na vodi’, i njegove zakonitosti. Pokušali smo da izbegnemo slučaj ‘Dvorištance’, da elegantno povučemo i napravimo neko novo Miksalište negde drugde, bez preteće senke velikog projekta”, poručuju iz Miksera i ocenjuju da nisu uspeli u tome, jer je nekome očigledno stalo da budu brutalno oterani.

Samo juče smo imali sedamdesetoro dece na Miksalištu kojoj smo pomogli. Dnevni prosek izbeglica kojima dajemo odeću, obuću, hranu, kojima pružamo medicinske usluge, je oko 300-350. Dragi prijatelji, nećemo praviti konferencije za štampu, niti ćemo praviti nekakve proteste, mislimo da je to, u ovom trenutku – veliki gubitak energije bez realne šanse da se nešto promeni. Moraćemo da radimo celu noć kako bi preselili sve stvari do ujutru”, ističu iz Miksera.

Organizacija Mikser je, kako se navodi, uverena da će neko novo Miksalište, kao najpozitivnija metafora solidarnog, plemenitog Beograda, uskoro niknuti na nekom drugom mestu.

Miksalište je 8. avgusta 2015. godine počelo sa radom kao centar za prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći namenjene izbeglicama sa Bliskog istoka koje svakodnevno prolaze kroz Beograd. U periodu od avgusta do danas, kroz Miksalište je prošlo više od 110.000 izbeglica.

Migranti u parkovima oko autobuske stanice

Agencija Beta navodi da je u parkovima oko autobuske stanice u Beogradu i oko 150 migranata, jer više ne mogu da borave u Miksalištu. Tokom prepodneva najavljeno je i rušenje obližnjeg hostela tako da migranti, koji svakodnevno stižu na beogradsku autobusku stanicu, pomoć mogu da dobiju od Crvenog krsta i volontera „Info pulta“.

Ispred “Info pulta” je tabla sa natpisima na engleskom i arapskom jeziku o besplatnom autobuskom prevozu do kampa u Krnjači gde migranti takođe mogu da dobiju besplatno smeštaj, ishranu, interent i lekarsku pomoć.

Predstavnici Komesarijata za izbeglica, policija kao i ostali nadležne službe su tokom prepodneva obišli Miksalište i hostel i rekli migrantima da tu više ne mogu da budu jer će se sutra ti objekti rušiti, prenela je Beti volonterka Info pulta Irena Vare.

Vare je navela i da migranti izbegavaju da odu u kamp u Krnjaču jer imaju jako negativna iskustva sa kampovima, dodavši da se zato sklanjaju po okolnim ulicam i parkovima.