NSPM: Podrška SNS mnogo veća preko telefona nego na terenu

Vesti 20. apr 201614:57 > 15:01
Podeli:
Izvor: N1

Na parlamentarne izbore u nedelju kaže da će izaći više od 60 odsto građana, ubedljivo najbolji rezultat ostvarila bi SNS, dok bi pored nje u parlament ušle još koalicija oko socijalista, zatim SRS, koalicija oko DS-a, savez oko SDS-a i još koalicija pokreta Dveri i DSS-a, pokazalo je istraživanje časopisa Nova srpska politička misao.

Istraživanje, koje je dostavljeno Beti, sprovedeno je od 7. do 14. aprila na reprezentativnom uzorku od 1.500 građana, kombinovanom metodom terenskog i telefonskog intervjua.

Prema rezultatima istraživanja, za SNS bi u nedelju glasalo 44,8 odsto birača, sledi koalicija oko Socijalističke partije Srbije koja bi osvojila 12,7 odsto, zatim SRS sa 9,8 odsto glasova, potom koalicija oko DS-a sa 7,5 odsto, savez SDS-a, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno demokratske partije koji bi osvojio 6,9 odsto i koalicija Dveri i DSS-a sa 6,4 odsto.

Za pokret Dosta je bilo glasalo bi 4,2 odsto birača, za stranke manjina ukupno 3,6 odsto i za Levicu Srbije 1,3 odsto građana, pokazalo je istraživanje.

Glavni i odgovorni urednik NSPM Đorđe Vukadinović rekao je agenciji Beta da je prvi utisak da je u predizbornoj atmosferi teško istraživati javno mnjenje jer se mnogi građani ustručvaju da se izjasne, a neki daju i neiskrene odgovore.

Prema njegovim rečima, najteže je „uhvatiti“ rejting SNS-a i DS-a.

„Interesanto je da u čisto telefonskoj anketi rejting SNS ide i do 50 odsto, a DS postoji samo u tragovima. Kod terenske ankete SNS jedva stiže do 40 odsto, a znatno su jači DS, Dveri-DSS i Dosta je bilo“, rekao je Vukadinović.

On je objasnio da je NSPM zato pokušao da problem reši tako što je kombinovano metodologiju, telefonsku i terensku anketu i na taj način kompenzovao slabosti oba pristupa kako bi se najpribližnije shvatilo realno stanje.

Izvor : N1

Vukadinović je objasnio da dosta zavisi od izlaznosti koja je u poslednjem istraživanju neobično visoka, ali da treba znati da birački spisak ne odgovara broju faktičkih birača, odnosno da u biračkom spisku ima nekoliko stotina hiljada više birača nego što ima stvarnih glasača.

Urednik NSPM-a je rekao da veruje da će izlaznost 24. aprila biti viša nego 2014. godine.

Prema istraživanju prva tri mesta osvojiće tri stranke „starog režima“ – SNS, SPS i SRS, pri čemu je skok SRS verovatno posledica „najnovije Šešeljeve haške pobede“, a SPS je veštom kampanjom uspeo da spreči pad, pa čak i popravi rejting, rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, najzanimljivija borba će biti za cenzus gde DS, uprkos određenom padu od par procenata zbog konfuzne kampanje, i dalje ima najbolje šanse jer ima stranačku organizaciju i podršku većeg dela liberalne javnosti.

Kako je naveo, DSS-Dveri su takođe izgubile oko jedan procenat od prošlog istraživanja, verovatno kao posledicu negativne kampanje kojoj su izloženi, dok su SDS-LDP-LSV gde su i bili sa realnim šansama da prođu, sem ako „baš neeksplodira DS ili Radulović“ koji je verovatno ispod cenzusa ali sa tendencijom rasta u poslednjih mesece dana.

Od ostalih „znake života“ daje jedino Borko Stefanović zahvaljućim odličnim javnim nastupima, ali bez realne šanse da se umeša u borbu za cenzus, rekao je Vukadinović i dodao da Stefanović i te kako može da spusti jednu od tri građanske opcije – DS, SDS-LDP-LSV i Pokret Dosta je bilo.