Borko Stefanović veruje da je okupljanje opozicije moguće

Vesti 20. apr 201612:35 > 12:40
N1

Opozicija može da se okupi posle izbora, sem ekstremne desnice, iako Vučić time plaši svoje birače, da bi ih mobilisao za izbore, izjavio je lider Levice Srbije Borko Stefanović u predizbornom intervjuu FoNetu, uz očekivanje da Levica, kao najmlađa opoziciona snaga, može da bude prijatno iznenađenje na izborima.

Očekujemo najbolji rezultat, ušli smo u izborni proces kao najmlađa i najbrže rastuća opoziciona snaga, sa najvećom perspektivom, rekao je Stefanović.

Levica, Pokret za preokret Janka Veselinovića, Socijaldemokratska unija i Novo udruženje penzionera Srbije, podsetio je Stefanović, okupljeni su ideološki na listi pod rednim brojem 15 „Borko Stefanović – Srbija za sve nas“, koja je „vrlo opoziciono nastrojena“.

Ova lista nije nastala da bi igrala jedno leto, već da bude „treći put“, faktor koji na političku scenu donosi nešto sasvim novo, od svega što ste do sad videli i u šta su se građani, s pravom razočarali, objasnio je Stefanović.

Mi nikada, na bilo kojem nivou, ne možemo imati saradnju sa Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem, to nam piše i u programu, izjavio je Stefanović, napominjući da ne može ni sa ekstremnom desnicom.

Dakle, ko ostaje? Oni koji mogu da prihvate bar osnovne crte našeg programa i ideologije, rekao je Stefanović.

Želimo da stranačko zapošljavanje bude krivično delo, da država može da ulaže u privredu tamo gde je neophodno, da povećamo izdvajanja za poljoprivredu, školstvo i zdravstvo, tako što ćemo uzeti od najbogatijih, naveo je lider Levice.

Kako je poručio, svi su dobrodošli sa levog spektra političke scene koji žele da politika ne bude kao do sada.

Imate dve opcije, katastrofalnu Vučićevu vlast protekle četiri godine, koja je potrošila više od 10 milijardi evra, smanjila plate i penzije i povećala poreze, a s druge strane staru opoziciju DS, SDS Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića, Verka Stevanovića, Dušana Petrovića…koja bi da radi isto kao Vučić, samo malo efikasnije, stručnije, sa pravim doktorima nauka, ne lažnim, smatra Stefanović.

Svi hoće isto, i privatizacije i prodaju zemlje i otpuštanja, ali da urade to „sad malo moji, a ne više Vučićevi“, rekao je Stefanović i ocenio da se Levica javlja kao nova snaga.

Istovremeno, dodao je on, za razliku od Saše Radulovića, Levica nije neoliberalna, već se bori za čoveka, ne za tržište.

Odbacujući mogućnost koalicije sa ekstremnom desnicom, Stefanović je objasnio da „ne vidi zašto bi rušili Vučića, kao Šešeljeviog političkog sina, a onda smo spremni sa političkim tatom“. Na šta bi to ličilo?

Trebalo bi da se ujedinimo oko programa, ako sve ostale opozicione grupacije prihvate, a neće prihvatiti, jer se plašim da mnogi, u stvari, hoće da nastave kao i do sada, samo da se promene akteri, što nije u interesu građana, naglasio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Program 24 tačke za Srbiju i Izborni program „Srbija posle Vučića“ drugačiji je od svih ostalih i njime se Levica obraća žrtvama tranzicije i uništenog srednjeg sloja.

Jedina smo partija koja hoće maksimalno da oporezuje najbogatije i verske zajednice, da za socijalna davanja i povećanje plata i penzija uzme od krupnih kapitalista, tajkuna, partijske i bankarske oligarhije, koji su to uzeli od građana, poručio je Stefanović.

On je najavio i da će Levica zaustaviti partijske nameštene tendere, na koje je potrošeno dve milijarde evra, od kako su naprednjaci na vlasti, i 800 miliona evra za partijsko zapošljavanje.

U evropskim integracijama, Levica se zalaže da Srbija što pre uđe u Evropsku uniju, ali onu, inicijalnu – Uniju pravde, jednakosti i solidarnosti.

Za razliku od drugih, spremni smo da govorimo o svim nedostacima EU, koja je sad potpuno drugačija nego pre pet godina. To je Unija u krizi sa ogromnom birokratijom, korupcijom i uslovima koje postavlja pred Srbiju, ukazao je Stefanović.

Mi želimo da idemo u EU podignutog čela, ne kao podanici, već kao ravnopravni građani, ravnopravni narodi Balkana, rekao je Stefanović i napomenuo da se Levica, istovremeno, izričito protivi članstvu Srbije u NATO.

Ne vidimo potrebu, kako je ukazao, da se dalje ide u bilo koji vojni savez, ni na Istoku, ni na Zapadu.

Jesmo za što bolje odnose sa Rusijom, ali da budu precizno definisani, ekonomski, trgovinski, pa i politički, ali ne bazirani na emocijama, precizirao je Stefanović.

U politici prema Kosovu, Levica je, prema njegovim rečima, za nastavak pregovora, za pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine, ali ne za priznanje nezavisnosti.

U regionalnoj sradnji, dodao je Stefanović, Levica će insistirati da se reše konkretna pitanja.

Da vidimo koliko se Srba vratilo u Hrvatsku, šta je sa imovinom, konvalidacijom radnog staža? Sa Bosnom i Hercegovinom pitanje granice, hidrocentrala, raspodele imovine bivše zajedničke države, pa i ratnih zločina, naveo je Stefanović.

On smatra nedopustivim da sa susedima imamo kalendarske odnose, da svakog jula ulazimo u ogromnu krizu zbog obeležavanja Srebrenice, a svakog avgusta zbog godišnjice Oluje.

Dok ljudi pokušavaju da trguju i putuju, to uvek nailazi na velike poteškoće, jer svako brani svoju tvrđavu, ne shvatajući da smo svi zajedno „kesa sitniša“ za krupni kapital, za one koji sede negde drugde i gledaju sa podsmehom, zaključio je Stefanović.