Moguća uslovljena liberalizacija viza za Kosovo

Vesti 19. apr 201609:59 > 10:01
N1

Proces liberalizacije viza za građane Turske, Gruzije, Kosova i Ukrajine biće uslovljen i drugačiji u odnosu na dosadašnje prakse liberalizacije viza, objavio je nemači list Velt, prenose danas prištinski mediji.

Diplomata koji je tražio da ostane anoniman, rekao je za list da će EU prihvatiti „poseban sporazum“ s Turskom, da bi to kasnije bilo primenjeno i u slučaju Gruzije, Ukrajine i Kosova. „Prema tom planu, sporazum će sadržati klauzulu njegove suspenzije koja će se automatski aktivirati, ako se država koja je potpisala sporazum sa EU ne bude pridržavala njegovih odredbi“, piše dnevnik.

Kada je u pitanju Turska, automatska suspenzija će stupiti na snagu ako ne bude primila izbeglice koje se nalaze u Grčkoj. U slučaju Ukrajine, to će se dogoditi, ako ne bude poštovala sporazume koje je postigle s Rusijom, a za Kosovo i Gruziju, ako iz ovih zemalja bude tražilaca azila u zemljama EU.

Ovaj plan još nije usvojen u EU, ali ima snažnu podršku Nemačke i Francuske i očekuje se da tokom ove nedelje bude prihvaćen, navodi Velt.

Dodaje se da su diplomate zemalja EU, uključujući i nemačke i francuske, protiv ovog predloga, ali izgleda da su vlade u Berlinu i Parizu odlučne da on bude usvojen.