Bivši pripadnici OVK protestovali u Prištini

Vesti 18. apr 201618:22 > 18:24
AFP

Članovi Odbora za zaštitu prava veterana i invalida bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) protestovali su ispred Vlade Kosova tražeći da se njihovim članovima prizna status ratnih veterana i isplaćuje penzija u skladu s tim.

Predsednik Odbora Dževdet Ćerići rekao je, na skupu, da ta organizacija nije dobila odgovor na zahtev koji je predala Ministarstvu za rad i socijalna pitanja Kosova.

„Iako su svi naši članovi dobili uverenja (kojim se priznaje status veterana), svi ne koriste pravo na penziju koja im pripada. To je razlog koji nas je naterao da protestujemo“, kazao je Ćerići.

On je dodao da invalidi OVK pripremaju peticiju kojom traže da budu rešena pitanja penzija boraca OVK i da će peticiju predati ministru za rad Abranu Abrašiju.

Ćerići je optužio komisije koje su bile zadužene za sastavljanje liste ratnih veterana i invalida kojima je priznato pravo penziju, za malverzacije, odnosno da se na listama nalaze ljude koji to ne zaslužuju što opterećuje budžet Kosova i može da stvori probleme u isplati penzija.

On je zatražio da se tim problemom pozabavi tužilaštvo.

Ministar Abraši je danas primio delegaciju okupljenih na protestu i obećap da će u najkraćem roku biti rešena sva sporna pitanja.