Više hiljada advokata protestovalo ispred Vlade

Vesti 27. nov 201413:17 > 13:20
Tanjug/Danilo Peternek

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević izjavio je danas u Beogradu da su advokati obavestili Savet Evrope i Evropsku komisiju o razlozima obustave rada i da očekuje reakciju od njih tokom naredne nedelje.

„Ja danas idem u Brisel. Predviđeni su sastanci sa najvišim funkcionerima Evropske unije advokata. Takođe su obezbeđeni susreti sa međunarodnim faktorima pre svega Evropske unije“, rekao je Đorđević na protestu advokata ispred Vlade Srbije.

Ispred zgrade Vlade okupilo se više hiljada advokata koji su blokirali saobraćaj u Ulici kneza Miloša, iako to nije bilo predviđeno.

Oni su nosili parole „Advokati su u pravu“, „Ministre trebaće i tebi advokat“, a na pomen ministra pravde Nikole Selakovića, okupljeni su skandirali – smena i korupcija.

Tanjug/Danilo Peternek

Đorđević je poručio vlastima u Srbiji da su mere pravne države za advokatsku profesiju zakon i ustav i da ne zovu advokate da izađu na izbore.

Predsednik AKS dodao je da su svi članovi kabineta ministra pravde koji su položili pravosudni ispit takođe položili ispit za javnog beležnika.

Tanjug/Danilo Peternek

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić rekao da će advokati nastaviti štrajk sve do potpunog prihvatanja njihovih zahteva.

Advokati u Srbiji štrajkuju od 17. septembra zahtevajući smanjenje paušalnog poreza i promene više zakona kojima bi se sprečila dalja „diskriminacija advokata u odnosu na javne beležnike“.