Nikolić: Mediji prate liniju – nema kampanje, ima Vučića

Vesti 13. apr 201608:33 > 08:38
N1

Kampanja je na površini mnogo mirnija nego što smo navikli, čak mirnija i u odnosu na vreme kad su raspisani izbori, međutim, to tako izgleda iz Beograda, dok u unutrašnjosti stvari izgledaju sasvim drugačije, kaže Zoran Nikolić, urednik "Cenzolovke". On dodaje da je u izbornom procesu najproblematičniji deo - broj birača.

„Ova mreža prošle godine privatizovanih (lokalnih) televizija, partijskih televizija, moram tako da kažem, sada obavlja ono zbog čega je to tako (privatizacija) urađeno tamo – postoji samo jedna stranka na svetu“, dodaje.

One uopšte ne prate lokalne kompanje, te televizije prate kretanje Aleksandra Vučića iz sekunda u sekund, sve prenose, i ništa drugo ne postoji, dodao je. „Zbog insistiranja da kampanje navodno neće biti, to je još više izbilo na površinu, više gotovo da nema druge strane – ima je malo, u tragovima“.

Nikolić kaže da slušamo samo jednu verziju događaja, „gde je sve bajno i krasno, zahvaljujući, naravno, Aleksandru Vučiću“.

„Mediji prate tu liniju – nema kampanje, ima Vučića“, dodaje.

Upitan da prokomentariše opoziciju, kaže da „kao što je nema u medijima, izgleda da ne funkcioniše ni na drugim nivoima“.

Govoreći o izbornom procesu, Nikolić je rekao da je za njega broj birača najproblematičniji deo.

On podseća da je saopšteno da u Srbiji ima 6,8 miliona birača. „Prema poslednjem popisu u Srbiji ima 7.200.000 stanovnika, od čega je milion i dvesta hiljada maloletno, a tu ulazi i broj birača koji ne živi u Srbiji…  Nešto nije u redu sa brojem birača“, dodaje on.

„Izlaznost je u praksi jako teško utvrditi, jer mi ne znamo broj birača“, kaže Nikolić. To znači da će biti odštampan taj broj listića, a to otvara prostor za manipulaciju, dodao je.

Komentarišući naslove u štampi u Novom danu, a upitan o kandidaturi Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN, kaže da u tome ne vidi neku značajnu stvar „osim da se zakitimo nekom titulom“ nekog međunarodnog priznanja. Navodi da to nema značaj za zemlju na unutrašnjem planu.

Na pitanje zbog čega je, prema njegovom mišljenju, zvanični Beograd, uključujući i predsednika Nikolića, tako dugo čekao da podrži Jeremića za mesto u Ujedinjenim nacijama, Nikolić kaže: „Jeremić je, zbog retorike, bio nezgodan za podršku i one vlasti, koja ga je dovela u tu arenu međunarodne politike… Možda je predsednik Nikolić mislio na to što se s njim ne može računati, šta će reći…“

Upitan da prokomentariše zatezanje odnosa Srbije i Hrvatske, koje je kulminiralo blokiranjem otvaranja Poglavlja 23, Nikolić kaže da ne bi ozbiljno to doživljavao. Prošlo zaoštravanje je bilo za hrvatsku kampanju, ovo za srpsku, dodaje. Tvrdi da stranke iz vlasti obe zemlje jako dobro sarađuju kad je izborna kampanja u toku i pomažu i daju šansu jedni drugima da ispadne kao da brane nacionalne interese.

Govoreći o odnosu Srbije i EU, kaže da Uniji dobro dođe svaki razlog, zbog raznih okolnosti i zbog zamora od  proširenja, da malo rastegne taj proces pregovaranja.

Komentarišući naslove, osvrnuo se na prvu stranu Novosti, gde je objavljen tekst pod naslovom „Zašto su listići u Vojvodini duplo skuplji?“.  Nikolić kaže da na naslovnoj strani piše da su republički listići 7,2 dinara, a da na unutrašnjim – u tekstu, stoji da staju 8,44 dinara. „Zanimljivo je da tu priču imaju samo „Informer“ i „Večernje novosti“… Ko pažljivo pročita ovu priču videće jasno odakle informacija“, dodaje.

„Novinari ne kleče“: Nema odgovora od premijera i ministara

Govoreći o medijskoj situaciji, kaže da je ona katastrofalna, ali da u kampanji nema mesta da se govori o tome. „Postoji jako veliki pritisak na novinare i to tamo gde bismo ih najmanje očekivali“, navodi. Na sreću, još postoje novinari koji su spremni da odbrane svoje pozicije i snose posledice za to, kaže Nikolić.

Podsećamo, Zoran Nikolić je u februaru predao, u ime inicijative „Novinari ne kleče“, listu zahteva premijeru Aleksandru Vučiću i resornim ministrima u Vladi, kojima se traži poštovanje zakona koji su usvojeni u okviru medijske strategije, kao i radno-pravnog položaja novinara. Zahtevi su, osim Vučiću, predati i ministrima Aleksandru Vulinu, Željku Sertiću, Dušanu Vujoviću, Nebojši Stefanoviću, Zorani Mihajlović i Ivanu Tasovcu.

Upitan o tome, kaže da nikakvi odgovori nisu stigli. Stalno se pojavljuju novi konkretni slučajevi na koje moramo da odgovorimo, dodaje.

„Pokazano je jasno, i kroz izjave ministra Tasovca, da oni nas ne doživljavaju ozbiljno“, kaže Nikolić.

Oni misle da, ako razgovaraju s predstavnicima novinarskih udruženja, da razgovaraju sa svim novinarima, a to nije tačno, navodi urednik Cenzolovke. „Tasovac, sa svojim ponašanjem, nas optužuje da pravimo performans“, dodaje.

Kaže da misli da je akcija „Novinari ne kleče“ podigla svest o tome da postoje ozbiljni problemi u medijima. „Međusobno smo se upoznali, sada ćemo videti kako će to da se razvija“, dodaje.

Urednik Cenzolovke ističe da su novinari prinuđeni da se pitanjem profesionalnih prava bave van medija. „Osim u retkim medijima, nemamo tu pažnju“, kaže.

Međutim, poručuje da svaki kolega koji se nađe u nezgodnoj situaciji, što se tiče profesionalnih obaveza, sada mora da shvati da nije sam. „Ako ništa, mi ćemo doći da podignemo buku“, zaključio je Nikolić.

Celo gostovanje u Novom danu pogledajte u videu ispod: