Pokret za preokret okrivio vlast za kriminalizaciju izbora

Vesti 12. apr 201614:05 > 14:07
Izvor: N1

Pokret za preokret ocenio je da sve prisutnija praksa kupovine glasova i nelegalnosti u postupku kandidovanja i prikupljanja potpisa ukazuju da će predstojeći lokalni, pokrajinski i parlamentarni izbori biti neregularni.

Kako se navodi u saopštenju, isključivu odgovornost za „ozbiljnu kriminalizaciju izbora u postupku kandidovanja ima aktuelna vlast koja je legalizovala kupovinu glasova tako što je one koji su to radili, umesto kažnjavanja nagradila koalicijama sa Srpskom naprednom strankom“.

„Karakteristika ovog postupka kandidovanja i predaje lista je u činjenici da pojedine izborne komisije i na državnom i na lokalnim nivoima diskreciono daju procenu koja lista treba da učestvuje na izborima, a koja ne. Bez valjanih razloga neke izborne komisije odbijaju proglašenje izbornih lista i onemogućavaju političke protivnike da na njima učestvuju“, kazao je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

On je ocenio da takva praksa predstavlja „zvono za uzbunu svima“ kao i da podatke o neregularnosti izbornog postupka treba da imaju OEBS, Savet Evrope i „svi drugi medjunarodni činioci koji bi trebalo da vode računa o poštenim izborima“.

Pokret za preokret je pozvao sve koalicione partije da zauzmu jedinstven stav po tim pitanjima i izrazio spremnost da organizuje hitan sastanak na tu temu.